INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bliži se završetak izgradnje kule "Agora Garden"

28.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Konačno se približio i završetak radova na izgradnji kule "Tao Zhu Yin Yuan" koja je poznata pod nazivom "Agora Garden" a već ima i nekoliko nadimaka "uvijena kula" ili "DNK neboder" koji su porizašli iz njenog izgleda. Kraj se prognozira već skoro četiri godine, pa ćemo sačekati da vidimo da li će to biti krajem ove 2021. kada je planirano da bude kompletirana i celokupna unutrašnjost objekta. Iza ovog projekta stoji arhitektonska firma Vincent Callebaut Architecture (VCA).

Agora Garden

"Agora Garden" (Foto: Vincent Callebaut Architecture)

Ono što izdvaja ovu stambenu kulu od ostalih jeste njena forma inspirisana izgledom duple spirale DNK čiju fasadu krasi hiljade biljaka. Neboder visine 93,2 metra se uvija 4,5 stepeni po svakom spratu u odnosu na prethodni u okviru prvih dvadeset, što dovodi do toga da se od dna do vrha zarotira za 90 stepeni.

Agora Garden

"Agora Garden" (Foto: Vincent Callebaut Architecture)

Poredeći sa renderima od pre skoro deset godina zaključujemo da ne izgleda zeleno kao što je planirano, ali svakako je to iz razloga što zasadi zelenila tek treba da porastu. Zasađeno je 23.000 stabala drveća, grmlja, žbunova i ostalih biljaka, i to u okviru terasa, balkona, u prizemlju i ostalim delovima gde je planirano projektom sa ciljem da se umanji emisija CO2. Kako je rečeno iz VCA  godišnja apsorpcija ugljenika doseže oko 130t sa zelenom pokrivenošću od 246 odsto, što je pet puta više od lokalne regulative. Shodno ovome kula je neka vrsta "vertikalnog živopisnog urbanog parka".

Agora Garden

"Agora Garden" (Foto: Vincent Callebaut Architecture)

"Agora Garden" je održiva kula, koristi energiju sunca i vetra. Neke od karakteristika koje uključuje su solarni sistemi za generisanje energije, sistemi za prikupljanje kišnice, sistemi za nadzor i kontrolu trošenja energije, "regeneratvni" liftovi, uređaji koji štede vodu, dok je fokus na prirodnoj ventilaciji. U planu je da dobije LEED Gold sertifikat zelene gradnje.

Agora Garden

"Agora Garden" (Foto: Vincent Callebaut Architecture)

Objekat je projektovan sa elementima koji uključuju seizmičku zaštitu. Ovo je iz razloga što je lokacija na kojoj se gradi podložna zemljotresima i udarima jakih vetrova. U pitanju je seizmička zaštita pravljena kao za nuklearne elektrane u formi konstrukcije koja je delimično inspirisana skijašima. Ovo je objašnjeno na sledeći način: Središnje jezgro kule je kao ljudsko telo, dok rešetkasta konstrukcija od 5m iznad 21 sprata predstavlja ruke. Ogromni stubovi sa obe strane su skijaške motke. Viseći sistem i sistem Virendel nosača (set greda za svaka dva sprata) prenose svu težinu preko ruku (greda) na telo (središnje jezgro), a zatim na temelj. Rezultat je jedinstvena konstrukcija koja kombinuje mehaniku i estetiku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;