INFONET-468X60-BANNER

Stiropor marke "Austrotherm" – konturno sečen uz pomoć CNC mašine

11.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Austrotherm d.o.o. je u matičnoj fabrici stiropora (ekspandiranog polistirena) u Valjevu još 2011. godine instalirao tzv. CNC-mašinu. Skraćenica CNC je izvedena od engleske formulacije Computer Numerical Control, a suština je u postojanju kontrolne jedinice za proračun koordinata u trodimenzionalnom prostoru. U toku 2021. godine će ovo preduzeće instalirati još jednu ovakvu mašinu u nekom od svojih proizvodnih pogona (Valjevo, Niš, Srbobran), što govori u prilog tome da ovaj segment poslovanja postaje sve bitniji. 

- U stanju smo da isecamo najrazličitije oblike – ploče sa nagibom (za pretvaranje ravnih u kose, uglavnom krovne površine), profilisane ploče, stiropor "pod uglom", logoe i ostale oblike koji služe u marketinško-reklamne svrhe – a imamo i mogućnost sečenja "u perspektivi" (zarubljene kupe i prizme na primer), kao i sečenja obrtnih tela (na primer profilisani stubovi). Maksimalne dimenzije elemenata mogu biti 2400mm (X-osa) / 1200mm (Y-osa), u dubini od 1000mm (Z-osa) - kaže Žarko Krkeljić, tehnički direktor Austrotherm d.o.o.    

Stiropor Austrotherm konturno sečen uz pomoć CNC mašine

Najveći deo konturno sečenih elemenata u fabrici Austrotherm d.o.o. čine klasične termoizolacione ploče sečene pod uglom, a u svrhu formiranja sloja za pad na ravnim krovovima građevinskih objekata.  

Krovni nagib (sloj za pad) je neizostavan deo svakog ravnog krova. On se u prošlosti najčešće izrađivao kao sloj cementnog estriha, lakog betona, ili betona, a postavljao se ili na konstrukciju, ili na termoizolaciju (a ispod završnog sloja). Glavni nedostatak pri korišćenju ovih materijala za formiranje sloja za pad se ogleda u činjenici da je reč o "mokrom postupku", dakle neophodno je vreme za sušenje. Sem toga, reč je o mašinskoj obradi (što uvećava troškove), ugradnja je uslovljena klimatskim prilikama (problem sa vodom i vlagom iz padavina, koja može jedan dug period da isparava iz konstrukcije), a postoji i velika verovatnoća greške pri ugradnji. 

U novije vreme, kako se usavršavju građevinski materijali, tako se usavršavaju i metode u građenju, pa tako i Austrotherm d.o.o. danas nudi princip "dva u jedan", a to je – termoizolaciju koja u isto vreme predstavlja i sloj za pad na ravnom krovu. Table od EPS-a (stiropora) se isecaju po narudžbini, za svaku zadatu osnovu ravnog krova - kako za projektovanu debljinu termoizolacije, tako za nagib. Nakon što se na armiranobetonsku (AB) ploču postavila parna brana, koja ima funkciju sprečavanja prodora pare i vlage u termoizolaciju, pristupa se postavljanju termoizolacije. 

Stiropor Austrotherm konturno sečen uz pomoć CNC mašine

Za ovu namenu se koriste dve "najtvrđe" kategorije Austrotherm-stiropora, a to su Austrotherm EPS 120 i Austrotherm EPS A150. Koja od njih dve će naći svoju primenu na konkretnom objektu – to zavisi od projektovanog opterećenja. Princip je takav da se termoizolacione ploče ređaju u dva nivoa. Donji nivo čine standardne ravne termoizolacione ploče (pravougaonog poprečnog preseka), a gornji nivo čine ploče sa zadatim nagibom (trapezastog poprečnog preseka). Debljina ravnih ploča u donjem nivou se određuje od objekta do objekta, u zavisnosti od proračuna neophodne minimalne debljine termoizolacije. Nagib ploča iz gornjeg nivoa varira naravno od zadatog nagiba (projektovani pad je najčešće u opsegu 1,5% - 2%, mada u pojedinačnim slučajevima može biti i veći), tj. od geometrije ravnog krova i tačnog položaja svih slivnika. Standardne dimenzije ploče sa nagibom su: 500mm x 1000mm, 1000mm x 1000mm i 1000mm x 1250mm

Stiropor Austrotherm konturno sečen uz pomoć CNC mašine

Alternativno se u donjem nivou, umesto standardnih termoizolacionih ploča od EPS-a, može koristiti Austrotherm XPS TOP 30. Ova varijanta je skuplja, ali su poznate sve prednosti ružičastih termoizolacionih ploča od ekstrudiranog polistirena u odnosu na stiropor. Preko termoizolacionih ploča se postavlja geotekstilna folija, pa sloj šljunka kao balast, ili hidroizolaciona membrana (PVC ili EPDM). 

Tri krucijalne prednosti formiranja sloja za pad uz pomoć termoizolacije su: 

  • ekonomičnost (ušteda u materijalu, vremenu rada, tj. generalno novčana ušteda),
  • bitno olakšana konstrukcija u odnosu na onu sa krovnim padom formiranim u cementnoj košuljici, 
  • veća preciznost u radu (manja mogućnost greške pri postavljanju).

Stiropor Austrotherm konturno sečen uz pomoć CNC mašine

Od "najzvučnjih" referenci ovog tipa, Austrotherm d.o.o. izdvaja izgradnju nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu, kao i novog terminala na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Na oba ova, srpskoj javnosti itekako poznata građevinska projekta, neophodan krovni nagib na ravnom krovu je ostvaren uz pomoć konturno sečenog "Austrothem" stiropora. 

Stiropor Austrotherm konturno sečen uz pomoć CNC mašine

Austrotherm d.o.o. konturno iseca za potrebe tržišta i razne druge oblike i forme od stiropora (kupe, prizme, valjke i druga razna obrtna tela, kao i najrazličitije profilisane elemente), što takođe nije zanemarljiv spektar poslovanja, iako on i dalje predstavlja za preduzeće poslovni segment sekundarne važnosti. Za ove namene se često isecaju i mekše EPS-ploče (katefgorije A100, AF, ili čak AA30).     

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;