INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Modularna kućica na drvetu inspirisana osinjakom

10.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Dvoje mladih arhitekata osmislilo je koncept kućice na drvetu planiran za imanje na kome se nalazi dvorac "Vibrac" u Francuskoj. Ideja je bila da se osmisle "skloništa" odnosno mesta gde se posetioci mogu osamiti i pobeći od savremenog i brzog života kome smo danas izloženi. Modularna kućica na drvetu pod nazivom "Nidus Domum" sastoji se iz dve konstrukcije u formi osinjih gnezda. Jedna je smeštena visoko na drvetu a druga blizu jezera, kako bi obezbedile bližu vezu sa prirodom

Nidus Dolichovespula sylvestris - modularna kućica na drvetu

Nidus Dolichovespula sylvestris - modularna kućica na drvetu (Foto: Christian Baumgarten)

Garvin Goepel i Christian Baumgarten izjavili su da su bili nadahnuti načinom na koji ose grade svoja gnezda. Pravljenje slojeva, dodavanje i umnožavanje pojedinih elemenata modula rađeno je po principu koji koriste ose - na sistematičan način uključujući i korišćenje šablona. Gnezda koje prave ose su ovalnog oblika i zaštićena su slojem od sažvakanog drveta pomešanog sa osinjom pljuvačkom koja sadrži materije za sprećavanje truljenja, stvaranja buđi i sl. i koji je poput lepka. Insekti grade slojeve jedan do drugog kako bi ojačali i zaštitili unutrašnjost, a višeslojni mekani omotač je tu zbog termoizolacije.

Koncept modularne kućice na drvetu inspirisane osinjakom

Koncept modularne kućice na drvetu inspirisane osinjakom (Foto: Christian Baumgarten)

Moduli se spajaju uz pomoć pojedinačnih delova, a ne kao celina što proizvodnju čini vrlo prilagodljivom. Paneli se mogu izraditi u zavisnosti od želja i potreba. Pojedinačni elementi su malih dimenzija pa se mogu preraditi u lokalnim fabrikama, brzo transportirati do gradilišta i lako montirati. Nakon toga, module je moguće lako rastaviti i premestiti na druge lokacije. Moduli kućice na drvetu sastoje se od 24 pojedinačna panela s drvenim okvirom koji uključuje unutrašnju savijenu drvenu oblogu i spoljnu izrađenu od kore drveta lijane sa tog mesta.

Nidus Polistinae - modularna kućica na drvetu

Nidus Polistinae - modularna kućica na drvetu (Foto: Christian Baumgarten)

U pitanju su dva modula. Prvi modul "Nidus Dolichovespula sylvestris" visi sa drveta visoko iznad zemlje. Odatle se pruža pogled kroz šumu ka dvorcu sa jedne strane i zabačenom divljem krajoliku sa druge. Drugi modul "Nidus Polistinae" ima samostojeću konstrukciju. Postavljen je na stubovima, tako da mu nije potrebno drvo kao oslonac i noseća konstrukcija. U okviru njega se nalazi sauna koja je izgrađena po istom principu. Ovaj modul je povezan preko terase sa jezerom, tako da korisnici prvo mogu da budu u sauni a nakon toga da se "umoče" u hladnu vodu ispod.

Projekat je osmišljen za takmičenje "Tree House Module" gde učestvuju mlade arhitekte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;