INFONET-468X60-BANNER

Modularna kućica na drvetu inspirisana osinjakom

10.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Dvoje mladih arhitekata osmislilo je koncept kućice na drvetu planiran za imanje na kome se nalazi dvorac "Vibrac" u Francuskoj. Ideja je bila da se osmisle "skloništa" odnosno mesta gde se posetioci mogu osamiti i pobeći od savremenog i brzog života kome smo danas izloženi. Modularna kućica na drvetu pod nazivom "Nidus Domum" sastoji se iz dve konstrukcije u formi osinjih gnezda. Jedna je smeštena visoko na drvetu a druga blizu jezera, kako bi obezbedile bližu vezu sa prirodom

Nidus Dolichovespula sylvestris - modularna kućica na drvetu

Nidus Dolichovespula sylvestris - modularna kućica na drvetu (Foto: Christian Baumgarten)

Garvin Goepel i Christian Baumgarten izjavili su da su bili nadahnuti načinom na koji ose grade svoja gnezda. Pravljenje slojeva, dodavanje i umnožavanje pojedinih elemenata modula rađeno je po principu koji koriste ose - na sistematičan način uključujući i korišćenje šablona. Gnezda koje prave ose su ovalnog oblika i zaštićena su slojem od sažvakanog drveta pomešanog sa osinjom pljuvačkom koja sadrži materije za sprećavanje truljenja, stvaranja buđi i sl. i koji je poput lepka. Insekti grade slojeve jedan do drugog kako bi ojačali i zaštitili unutrašnjost, a višeslojni mekani omotač je tu zbog termoizolacije.

Koncept modularne kućice na drvetu inspirisane osinjakom

Koncept modularne kućice na drvetu inspirisane osinjakom (Foto: Christian Baumgarten)

Moduli se spajaju uz pomoć pojedinačnih delova, a ne kao celina što proizvodnju čini vrlo prilagodljivom. Paneli se mogu izraditi u zavisnosti od želja i potreba. Pojedinačni elementi su malih dimenzija pa se mogu preraditi u lokalnim fabrikama, brzo transportirati do gradilišta i lako montirati. Nakon toga, module je moguće lako rastaviti i premestiti na druge lokacije. Moduli kućice na drvetu sastoje se od 24 pojedinačna panela s drvenim okvirom koji uključuje unutrašnju savijenu drvenu oblogu i spoljnu izrađenu od kore drveta lijane sa tog mesta.

Nidus Polistinae - modularna kućica na drvetu

Nidus Polistinae - modularna kućica na drvetu (Foto: Christian Baumgarten)

U pitanju su dva modula. Prvi modul "Nidus Dolichovespula sylvestris" visi sa drveta visoko iznad zemlje. Odatle se pruža pogled kroz šumu ka dvorcu sa jedne strane i zabačenom divljem krajoliku sa druge. Drugi modul "Nidus Polistinae" ima samostojeću konstrukciju. Postavljen je na stubovima, tako da mu nije potrebno drvo kao oslonac i noseća konstrukcija. U okviru njega se nalazi sauna koja je izgrađena po istom principu. Ovaj modul je povezan preko terase sa jezerom, tako da korisnici prvo mogu da budu u sauni a nakon toga da se "umoče" u hladnu vodu ispod.

Projekat je osmišljen za takmičenje "Tree House Module" gde učestvuju mlade arhitekte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;