PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Osvetljenje, elektro-instalacije i uređaji (Greenbuild Expo 2009)

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Lunera Lighting prikazala je proizvode za veštačko osvetljenje zasnovane na LED tehnologiji koje daju izrazito ujednačeno svetlo, i to u dve dimenzije:

  • pravougaono -  17 x 122 cm
  • kvadratno -  61 x 61 cm.

Efikasnost ovih „sijalica“ je 61 lumen svetlosti po utrošenom Vatu energije. Izuzetno su efikasne, sa više tipova spektra - 3.000K, 4.000K i 5.000K (color temperatures), a očekivani životni vek je 50.000 sati sa 70% zadržavanja sjaja (lumen maintenance).

Southwire je izložio električni kabl bez olovnih oksida, što i nije za preteranu pohvalu jer je reč o najvećem proizvođaču električnih kablova za primenu u građevinarstvu u celoj Severnoj Americi (poznatoj po brendu Romex), koja se pritom bavi i distribucijom energije. Alex Willson primećuje da bi daleko zanimljivije bilo čuti da su napravili  halogen-free proizvod, ali i da je ipak lepo da jedna ovakva kompanija ipak izlaže i makar priča o zelenim temama.

Illumra je sistem za kontrolisanje bolničkog osvetljenja i KGH sistema koji koristi bežičnu EnOcean tehnologiju (foto pored). Gosti u bolničkim apartmanima koriste karticu za otključavanje vrata, a zatim istom karticom aktiviraju podešeno osvetljenje i rad KGH sistema u prostoriji.

Kada napuštaju sobu, moraju poneti sa sobom karticu koja stoji u kontrolnoj konzoli jer im služi i kao ključ, a samim tim prekida se trenutni režim rada KGH sistema i osvetljnja i vraća se na podešeni nivo energetske efikasnosti. Najbolje kod ovog sistema je to što mogu biti instalirani veoma jednostavno u postojećim sobama.

GrayWolf Sensing Solutions je kompanija koja proizvodi uređaje za merenje VOC-isparenja (volatile organic compounds), karbon-monoksida i dioksida, ozona, hidrogen sulfida i drugih hemikalija, kao i temperaturu i relativnu vlažnost. Različiti proizvodi služi za različita merenja.

Tržište ovih proizvoda čine odeljenja u kompanijama zadužena za upravljanje i održavanje objekata i radnog okruženja, konsultanti za kvalitet unutrašnjeg vazduha (IAQ - indoor air quality), ekolozi, naučnici, inženjeri...

Kompanija u ponudi ima i širok spektar proizvoda i softverskih rešenja za prikupljanje, čuvanje i obradu podataka. Jedan standardni takav sistem košta oko 7.500 dolara.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;