Osvetljenje, elektro-instalacije i uređaji (Greenbuild Expo 2009)

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Lunera Lighting prikazala je proizvode za veštačko osvetljenje zasnovane na LED tehnologiji koje daju izrazito ujednačeno svetlo, i to u dve dimenzije:

  • pravougaono -  17 x 122 cm
  • kvadratno -  61 x 61 cm.

Efikasnost ovih „sijalica“ je 61 lumen svetlosti po utrošenom Vatu energije. Izuzetno su efikasne, sa više tipova spektra - 3.000K, 4.000K i 5.000K (color temperatures), a očekivani životni vek je 50.000 sati sa 70% zadržavanja sjaja (lumen maintenance).

Southwire je izložio električni kabl bez olovnih oksida, što i nije za preteranu pohvalu jer je reč o najvećem proizvođaču električnih kablova za primenu u građevinarstvu u celoj Severnoj Americi (poznatoj po brendu Romex), koja se pritom bavi i distribucijom energije. Alex Willson primećuje da bi daleko zanimljivije bilo čuti da su napravili  halogen-free proizvod, ali i da je ipak lepo da jedna ovakva kompanija ipak izlaže i makar priča o zelenim temama.

Illumra je sistem za kontrolisanje bolničkog osvetljenja i KGH sistema koji koristi bežičnu EnOcean tehnologiju (foto pored). Gosti u bolničkim apartmanima koriste karticu za otključavanje vrata, a zatim istom karticom aktiviraju podešeno osvetljenje i rad KGH sistema u prostoriji.

Kada napuštaju sobu, moraju poneti sa sobom karticu koja stoji u kontrolnoj konzoli jer im služi i kao ključ, a samim tim prekida se trenutni režim rada KGH sistema i osvetljnja i vraća se na podešeni nivo energetske efikasnosti. Najbolje kod ovog sistema je to što mogu biti instalirani veoma jednostavno u postojećim sobama.

GrayWolf Sensing Solutions je kompanija koja proizvodi uređaje za merenje VOC-isparenja (volatile organic compounds), karbon-monoksida i dioksida, ozona, hidrogen sulfida i drugih hemikalija, kao i temperaturu i relativnu vlažnost. Različiti proizvodi služi za različita merenja.

Tržište ovih proizvoda čine odeljenja u kompanijama zadužena za upravljanje i održavanje objekata i radnog okruženja, konsultanti za kvalitet unutrašnjeg vazduha (IAQ - indoor air quality), ekolozi, naučnici, inženjeri...

Kompanija u ponudi ima i širok spektar proizvoda i softverskih rešenja za prikupljanje, čuvanje i obradu podataka. Jedan standardni takav sistem košta oko 7.500 dolara.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...