INFONET-468X60-BANNER

Održiva biblioteka koja će se graditi i od blata

27.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zanimljiv projekat planiran je za Johanesburg. Radi se o predsedničkoj biblioteci koja će po svojoj formi podsećati na silose za držanje žitarica. Održiva biblioteka "Thabo Mbeki" biće delimično izgrađena tehnikom nabijanja zemlje i koristiće solarnu energiju. Projekat je uradila firma arhitekte sera Davida Adjaye u saradnji sa lokalnom firmom iz Južne Afrike MMA Design Studio.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Zgrada će se sastojati od osam kupola koje podsećaju na silose i koje simbolično treba da predstave čovekovu potrebu za znanjem kao "hranom". U okviru biblioteke će se nalaziti prostor za učenje, istraživanje i kulturne razmene.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Kupole će krasiti fasade od nabijene zemlje. Zemlja i blato će se koristiti iz lokalnih izvora, a sama tehnika će biti kao ona korišćena na nedavno nagrađenom projektu u Bangladešu - Anandaloy. Ostali materijali poput drveta - za drvene obloge i kamena - za teraco podove takođe će se nabavljati lokalno. Shodno ovome umanjiće se i ukupna emisija ugljenika.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Upotreba solarne energije uz pomoć najsavremenijih fotonaponskih solarnih panela smeštenih na krovu koji upijaju sunčevu svetlost i proizvode električnu energiju takođe če doprineti energetskoj efikasnosti objekta. Pored toga, geotermalni sistemi grejanja koji koriste energiju zemlje i debeli zidovi pomagaće skladišteći toplotu danju i oslobađajući je kasnije noću da zagreju zgradu kada temperature padnu.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Predsednička biblioteka "Thabo Mbeki" prostiraće se na 5.400 kvadratnih metara i u okviru nje će se nalaziti i muzej, privremeni izložbeni prostor, istraživački centar, dvorana, centar za osnaživanje žena, čitaonica, maloprodajne prostorije i kancelarije. Pored toga, ovde će se nalaziti i javni prostor i arhiva koja će služiti kao spremište za papire, artefakte i ključna dokumenta bivćeg predsednika Mbekija, drugog predsednika Južne Afrike.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;