INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održiva biblioteka koja će se graditi i od blata

27.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zanimljiv projekat planiran je za Johanesburg. Radi se o predsedničkoj biblioteci koja će po svojoj formi podsećati na silose za držanje žitarica. Održiva biblioteka "Thabo Mbeki" biće delimično izgrađena tehnikom nabijanja zemlje i koristiće solarnu energiju. Projekat je uradila firma arhitekte sera Davida Adjaye u saradnji sa lokalnom firmom iz Južne Afrike MMA Design Studio.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Zgrada će se sastojati od osam kupola koje podsećaju na silose i koje simbolično treba da predstave čovekovu potrebu za znanjem kao "hranom". U okviru biblioteke će se nalaziti prostor za učenje, istraživanje i kulturne razmene.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Kupole će krasiti fasade od nabijene zemlje. Zemlja i blato će se koristiti iz lokalnih izvora, a sama tehnika će biti kao ona korišćena na nedavno nagrađenom projektu u Bangladešu - Anandaloy. Ostali materijali poput drveta - za drvene obloge i kamena - za teraco podove takođe će se nabavljati lokalno. Shodno ovome umanjiće se i ukupna emisija ugljenika.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Upotreba solarne energije uz pomoć najsavremenijih fotonaponskih solarnih panela smeštenih na krovu koji upijaju sunčevu svetlost i proizvode električnu energiju takođe če doprineti energetskoj efikasnosti objekta. Pored toga, geotermalni sistemi grejanja koji koriste energiju zemlje i debeli zidovi pomagaće skladišteći toplotu danju i oslobađajući je kasnije noću da zagreju zgradu kada temperature padnu.

Biblioteka Thabo Mbeki

Biblioteka "Thabo Mbeki" (Foto: Adjaye Associates)

Predsednička biblioteka "Thabo Mbeki" prostiraće se na 5.400 kvadratnih metara i u okviru nje će se nalaziti i muzej, privremeni izložbeni prostor, istraživački centar, dvorana, centar za osnaživanje žena, čitaonica, maloprodajne prostorije i kancelarije. Pored toga, ovde će se nalaziti i javni prostor i arhiva koja će služiti kao spremište za papire, artefakte i ključna dokumenta bivćeg predsednika Mbekija, drugog predsednika Južne Afrike.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;