IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Beogradu održan 4. BelRE

14.11.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Četvrti međunarodni sajam nekretnina i investicija BelRE, održan je od 5. do 7. novembra 2009. godine u hali 5 Beogradskog sajma.

Pred oko 50 izlagača, učesnika iz zemlje i inostranstva, sajam je svečano otvorila ministarka Verica Kalanović, ministar za infrastrukturu u Vladi RS, i tom prilikom najavila da Srbija nastavlja započeti investicioni ciklus i podršku privredi sa 310 miliona evra investicija u infrastrukturu u 2010. godini.

Ova sredstva će biti uložena u kapitalne investicije, najpre u Koridor 10, čija je finansijska konstrukcija zaokružena i na kome su radovi u toku, ukazala je Kalanovićeva.

Među izlagačima su bili: Colliers Int. Srbija i Crna Gora, Danos (koji predstavlja treću finansijsku grupaciju u Evropi BNP Paribas i koja je ove godine otvorila kancelariju u Srbiji), Tradeunique (graditelj i izvođač radova u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji), PHIWA  (jedan od najvećih graditelja u Srbiji), Metropolitan Project (rezidencijalno-komercijalni kompleks u centru Beograda), Erste banka, Imorent, Hypo Rent i dr. Među učesnicima bili su predstavnici Harston Associates, Raiffeisen evolution, Arup,  i dr.

Na konferenciji koja je održana 5. i 6. novembra, govorilo se o aktuelnim temama: kako privući strane investicije i stvoriti potrebne uslove za ulaganja, kako prevazići krizu, koji biznis modeli će se pokazati najefikasnijim u trenutnom kontekstu, da li će Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora ostati atraktivne za investicije. Pričalo se i o prostornom planiranju, urbanom menadžmentu, administrativnim preprekama za razvoj tržišta nekretnina, kao i o Nacrtu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti i finansiranju projekata.     

– Srbija nije doživela investicionu aktivnost kao zemlje u regionu, recimo Crna Gora, Hrvatska, Bugarska i Rumunija, ali mislim da Srbija ima najviše potencijala trenutno. I mislim da sada, kada je do nekih lokacija najlakše i najjeftinije doći, investitori treba da ulažu i grade, kako u rezidencijalno, tako i u industrijsko tržište nekretnina – rekao je Goran Gojaković, direktor investicija Bomex, i dodao – Jedan od osnovnih razloga za ovo kašnjenje jeste nedostatak infrastrukture koja bi omogućila da investitori ne čekaju na razvoj lokacije, već da odmah mogu da počnu da grade.

– Srbiju strani investitori posmatraju kao deo regiona, a ne kao zasebno tržište. Dalje, posmatraju je sa više stanovišta: perspektive privrednog rasta, koja povlači i kontekst investicija,  zatim iz ugla političke situacije i, naravno, bankarskog sektora. I to su sektori koji nas opredeljuju da li da uložimo ili ne – rekao je Robert Schweizer, predstavnik Balkans RE. On je još napomenuo da je očito da je srpska ekonomija poslednjih pet godina bila zavisna od stranog kreditiranja, da je BDP negativan i nema indicija da će biti bolje ni u 2010. godini:     

– Sve to su pokazatelji koji predstavljaju značajan rizik za investitore. Međutim, dobra vest po njegovom mišljenju, jeste da je bankarski sektor veoma likvidan, potpomognut grčkim, italijanskim i austrijskim bankama.    

Jovica Jakovac, direktor Colliers-a za Srbiju i Crnu Goru, smatra da će u narednom periodu biti vrlo profitabilno investiranje u retail centre i stambene projekte. Spisak onih koji žele da kupe prvi stan je izuzetno dug i ne postoje mogućnosti da se njihove potrebe zadovolje u ovom trenutku. S druge strane, potrebno je graditi industrijske objekte, hale, magacine i to je ono što stranci kao investitori traže da kupe u Srbiji.     

Jovan Jovanović, diretor Danos-a, skrenuo je pažnju da su drugi delovi Srbije, pored Beograda, takođe atraktivni za ulaganja.   

Učesnici konferencije su se složili da Srbiji nedostaju strane investicije i da je kriza usporila razvoj privrede, a samim tim i sektor nekretnina i izrazili optimizam povodom razvoja u narednom periodu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;