INFONET-468X60-BANNER

U Beogradu održan 4. BelRE

14.11.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Četvrti međunarodni sajam nekretnina i investicija BelRE, održan je od 5. do 7. novembra 2009. godine u hali 5 Beogradskog sajma.

Pred oko 50 izlagača, učesnika iz zemlje i inostranstva, sajam je svečano otvorila ministarka Verica Kalanović, ministar za infrastrukturu u Vladi RS, i tom prilikom najavila da Srbija nastavlja započeti investicioni ciklus i podršku privredi sa 310 miliona evra investicija u infrastrukturu u 2010. godini.

Ova sredstva će biti uložena u kapitalne investicije, najpre u Koridor 10, čija je finansijska konstrukcija zaokružena i na kome su radovi u toku, ukazala je Kalanovićeva.

Među izlagačima su bili: Colliers Int. Srbija i Crna Gora, Danos (koji predstavlja treću finansijsku grupaciju u Evropi BNP Paribas i koja je ove godine otvorila kancelariju u Srbiji), Tradeunique (graditelj i izvođač radova u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji), PHIWA  (jedan od najvećih graditelja u Srbiji), Metropolitan Project (rezidencijalno-komercijalni kompleks u centru Beograda), Erste banka, Imorent, Hypo Rent i dr. Među učesnicima bili su predstavnici Harston Associates, Raiffeisen evolution, Arup,  i dr.

Na konferenciji koja je održana 5. i 6. novembra, govorilo se o aktuelnim temama: kako privući strane investicije i stvoriti potrebne uslove za ulaganja, kako prevazići krizu, koji biznis modeli će se pokazati najefikasnijim u trenutnom kontekstu, da li će Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora ostati atraktivne za investicije. Pričalo se i o prostornom planiranju, urbanom menadžmentu, administrativnim preprekama za razvoj tržišta nekretnina, kao i o Nacrtu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti i finansiranju projekata.     

– Srbija nije doživela investicionu aktivnost kao zemlje u regionu, recimo Crna Gora, Hrvatska, Bugarska i Rumunija, ali mislim da Srbija ima najviše potencijala trenutno. I mislim da sada, kada je do nekih lokacija najlakše i najjeftinije doći, investitori treba da ulažu i grade, kako u rezidencijalno, tako i u industrijsko tržište nekretnina – rekao je Goran Gojaković, direktor investicija Bomex, i dodao – Jedan od osnovnih razloga za ovo kašnjenje jeste nedostatak infrastrukture koja bi omogućila da investitori ne čekaju na razvoj lokacije, već da odmah mogu da počnu da grade.

– Srbiju strani investitori posmatraju kao deo regiona, a ne kao zasebno tržište. Dalje, posmatraju je sa više stanovišta: perspektive privrednog rasta, koja povlači i kontekst investicija,  zatim iz ugla političke situacije i, naravno, bankarskog sektora. I to su sektori koji nas opredeljuju da li da uložimo ili ne – rekao je Robert Schweizer, predstavnik Balkans RE. On je još napomenuo da je očito da je srpska ekonomija poslednjih pet godina bila zavisna od stranog kreditiranja, da je BDP negativan i nema indicija da će biti bolje ni u 2010. godini:     

– Sve to su pokazatelji koji predstavljaju značajan rizik za investitore. Međutim, dobra vest po njegovom mišljenju, jeste da je bankarski sektor veoma likvidan, potpomognut grčkim, italijanskim i austrijskim bankama.    

Jovica Jakovac, direktor Colliers-a za Srbiju i Crnu Goru, smatra da će u narednom periodu biti vrlo profitabilno investiranje u retail centre i stambene projekte. Spisak onih koji žele da kupe prvi stan je izuzetno dug i ne postoje mogućnosti da se njihove potrebe zadovolje u ovom trenutku. S druge strane, potrebno je graditi industrijske objekte, hale, magacine i to je ono što stranci kao investitori traže da kupe u Srbiji.     

Jovan Jovanović, diretor Danos-a, skrenuo je pažnju da su drugi delovi Srbije, pored Beograda, takođe atraktivni za ulaganja.   

Učesnici konferencije su se složili da Srbiji nedostaju strane investicije i da je kriza usporila razvoj privrede, a samim tim i sektor nekretnina i izrazili optimizam povodom razvoja u narednom periodu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;