Pospandemijska kula sa opservatorijom

12.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Novi projekat pod nazivom "Seattle 2030" daje predlog kako bi mogli da izgledaju neboderi deceniju nakon pandemije koja nas je zadesila ove godine. U pitanju je zgrada visoka 400 metara koja menja pogled na sadašnji koncept življenja, rada i razonode u skladu sa prirodom i u cilju ublažavanja negativne percepcije gradova i guste naseljenosti u urbanim sredinama. Poduhvat koji je uradio arhitektonski studio 3MIX povezuje čoveka sa prirodom u savremeno izgrađenom urbanom okruženju.

Seattle 2030

"Seattle 2030" (Foto: Ro Shroff i Shaina Yang - 3MIX)

Kulu čine tri međusobno povezane konstrukcije unutar heksagonalne konfiguracije. Objekat mešovite namene u formi obeliska podeljen je na osam naslaganih "super blokova" koji obuhvataju prostor od 150.000m². Svaki ovaj deo direktno je povezan sa vertikalnim vrtovima, vodenim zidovima, "nebeskim" mostovima, biciklističkim stazama, lukama za dronove i parkovima za kućne ljubimce.

Seattle 2030

"Seattle 2030" (Foto: Ro Shroff i Shaina Yang - 3MIX)

Fasada je "testeraste" forme i karakterišu je drveni paneli koji obezbeđuju prirodnu ventilaciju. Vrtovi na isturenim terasama stvaraju jedinstevene profile, ali i pomažu ublažavajući udare vetra. Atrijum u centralnom delu omogućava propuštanje vazduha i prodor dnevne svetlosti kroz unutrašnjost, dok istovremeno poboljšava karaktersitike konstrukcije. Hibridna konstrukcija sadrži čelični egzoskeletni okvir i betonska jezgra koja primaju bočna i gravitaciona opterećenja. U međuprostorima na svakih 50m postavljene su horizontalne dijafragme koje omogućavaju ovoj masivnoj konstrukciji da se u "urbanom okrugu" od 10 do 12 spratova doslovno raširi.

Seattle 2030

"Seattle 2030" (Foto: Ro Shroff i Shaina Yang - 3MIX)

U planu je da se 90% koristi masivno drvo. Viseće klatno na vrhu suzbijaće bočne sile i krasiti ovu kulu. Providna osnova, prostor za zabavu i opuštanje na više nivoa, opservatorija kao i parkiralište za dronove, svakako su nešto što će dati jedinstvenost ovom neboderu. Koncept "Seattle 2030" treba da bude paradigma novim visokim zgradama u SAD-u i svetu jer odgovara na probleme koji se tiču brige o zdravlju odbacujući pojam hermetički zatvorenih objekata iz prošlosti. Takođe, treba da ukaže na borbu protiv klimatskih promena na globalnom nivou preko nove generacije biofilnih visokih zgrada.

Seattle 2030

"Seattle 2030" (Foto: Ro Shroff i Shaina Yang - 3MIX)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece