INFONET-468X60-BANNER

Inteligentni alat za projektovanje urbanih sredina

23.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Mašinsko učenje je oblast veštačke inteligencije koja stvara računarske sisteme koji uče i usavršavaju se iz iskustva. Kompanija Sidewalk Labs lansiarala je "Delve" alat za projektovanje koji koristi mašinsko učenje u cilju kreiranja miliona mogućih varijanti projekata iz oblasti urbanog razvoja u roku od samo nekoliko minuta. Alat je baziran na kriterijumima, kao što su budžet, lokacija i veličina, na osnovu kojih rangira opcije tako da pomaže da se izabere najbolja. 

Osnovu za stvaranje alata činio je model sa bazičnim komponentama koje se obično koriste za projektovanje urbane sredine. Polazilo se od toga da iako su gradske četvrti jedinstvene, one ipak imaju neke zajedničke karakteristike i iste osnovne komponente. Vodeći se time, tim je izgradio model ovih osnovnih komponenti koji uključuje zgrade, otvorene prostore, sadržaje, ulice i energetsku infrastrukturu.

Poređenje projekata uz pomoć alata

Poređenje projekata uz pomoć alata "Delve"

Na početku procesa korisnici unose informacije o projektu, odnosno ulazne podatke za planiranje, npr. površina za stambeno-poslovno područje, ograničenja lokacije - ograničenja u visini zgrada, prioritetne stavke, uključujući željeni trošak i količinu dnevnog svetla. Nakon ovoga, "Delve" generiše milione opcija sa informacijama o tome kako svaka ispunjava ključne prioritete koji su zadati, ocenjujući pedloge prema tome, tako da korisnik može da odabere najbolju opciju.

Okalo Ikhena, direktor za upravljanje proizvodima u kompaniji Sidewalk Labs rekao je da se ovaj alat ističe jer pruža informacije o holističkim elementima poput dolaženja do sadržaja, spoljnog prostora i dnevnog svetla. Takođe, procenjuje količinu dnevnog svetla koju dobijaju pojedinačne stambene jedinice, a ne cela zgrada, tako da se materijali mogu odabrati u skladu sa tim. Dodao je i da su ostali proizvodi usredsređeni samo na jednu ili nekoliko metričkih vrednosti, pa shodno tome ne procenjuju ukupni kvalitet života.  Mišljenja je da projektovanje delova grada bez razmatranja kako će on biti holistički uspešan na kraju ne može ni biti uspešan.

"Delve" rangira projekte u zavisnosti od kriterijuma

Cilj alata "Delve" je da olakša postupak projektovanja, omogućavajući članovima projektnih timova da obeleže da im se sviđa ili da komentarišu modele kako bi pomogli u procesu odabira. Korisnici su u mogućnosti da ažuriraju informacije o projektu kako bi napravili brze promene u planu, dok proračuni u oblaku pomažu u stvaranju brzih rešenja. Timovi mogu da ažuriraju prioritete i ulaze stvarajući nove mogućnosti za nekoliko minuta. Klijenti dobijaju finansijske modele koji se integrišu sa njihovim finansijskim proračunima, dok ugrađeni energetski model predviđa energetske potrebe. Postojeći model se stalno ažurira kako bi se obezbedilo da se ispunjavaju ciljevi energetske efikasnosti i održivosti.

Pored razvijanja projekta od nule, "Delve" se može koristiti i u drugim fazama razvoja projekta, odnosno može se uvesti u različitoj fazi - od izdvajanja idealnih lokacija preko procene izvodljivosti do stvaranja alternativa postojećem modelu.

Kompanija Quintain je nedavno koristila alat "Delve" za "build to rent" projekat koji se odnosi na kompleks od 12 hektara mešovite namene u parku Wembley, u blizini Londona. Uz pomoć alata stvorene su 24 skice visokih performansi koje su prevazišle zadate prioritete koji se odnose na dnevno svetlo, spoljni prostor i stambene jedinice.

Kompanija Quintain je koristila alat

Kompanija Quintain je koristila alat "Delve" za projekat u Londonu

Lansiranje alata "Delve" došlo je nakon godinu dana od trenutka kada je Sebastian Errazuriz predvideo da bi veštačka inteligencija uskoro mogla da "umeša" prste i u oblast projektovanja stvorivši aplikaciju kojoj ćete reći kakvu zgradu želite, opisati budžet, lokaciju, veličinu i druge postavke i dobiti opseg opcija u sekundama. Errazuriz je predviđao i da bi porast mašinskog učenja u procesu projektovanja doveo do toga da 90 odsto arhitekata ostane bez posla.

Ikhena, međutim, ima pozitivniji pogled na to kako se mašinsko učenje može koristiti za pomoć arhitektama i projektantima. On kaže da alat treba da im pruži supermoći. "Delve" je stvoren da u velikoj meri poboljša mogućnosti korisnika i to automatizacijom manuelnih procesa i fokusiranjem pažnje na ključne strateške odluke. Napomenimo i da je Sidewalk Labs osnovan od strane Alphabeta, matične kompanije Googla.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;