Novi kongresni centar u Banjaluci

24.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Planirano je da zgrada novog kongresnog centra u Banjaluci bude interaktivna i dostupna svima. Ovaj objekat moderne forme postaće obeležje grada i podsećaće na "oblak koji lebdi". Nalaziće se na mestu nekadašnje kasarneuz teniske terene kod parka "Mladen Stojanović", između Gradskog stadiona i tržnog centra Delta planet, i biće okružena zelenilom. "Common Lights" će transformisati grad i postati kultni svetionik koji će predstavljati inovativnu arhitektonsku paradigmu i urbani identitet uklapajući se u gradsku sredinu. Projekat je uradila međunarodna firma Cosmos Architecture, koja ima sedišta širom sveta - u Milanu, Madridu i Šangaju.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

"Common Lights" će biti više od gradskog obeležja, nešto poput "otvorene zgrade", tačnije biće deo šireg projekta za stvaranje javnog prostora. Ovaj multifunkcionalni kongresno-konferencijski-koncertni centar karakterisaće čelična konstrukcija. Deo prostora unutar i izvan objekta postaće neformalna kulturna površina koja će pružati dinamičnu interakciju između grada i kulturnih aktivnosti koje se nude. Ne ograničavajući se na svoju funkciju, objekat će povezati okruženje i pretvoriti različitosti u novi obogaćeni identitet.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Cilj projekta je da se "osveži" gradsko okruženje i podstakne na interakciju, pa je shodno tome predložen zajednički ekosistem koji omogućava komunikaciju između mnogih različitih polja kulture. U planu je da budu uključeni umetnici iz različitih oblasti, posetioci i celokupna zajednica Banjaluke.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Fleksibilni otvoreni prostori biće u funkciji obezbeđenja prostora za organizovanje različitih događaja i aktivnosti. Objekat će zadovoljiti potrebe kongresnog turizma, ali i obezbediti prostor u vidu koncertne dvorane sa više od 1.000 mesta koja bi se mogla koristiti za muzičke nastupe i pozorišne predstave. Ovde će se takođe nalaziti i ugostiteljski sadržaji. Privremene postavke se lako mogu sastaviti i rastaviti, ali i brzo zameniti u skladu sa dogovorenim događajima koji se tu trebaju održati. Aktivnosti se neće odvijati u zatvorenim i skrivenim prostorijama, već u transparentnim i otvorenim što omogućava društveni i iznenađujući diskurs u kulturnom kontekstu.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Centar će biti smešten na strateškoj tački u gradu sa ciljem da aktivira okolinu, kroz stvaranje veza između prošlosti i sadašnjosti. "Common Lights" predstavlja novo hibridno okruženje koje će ponovnim otkrivanjem potencijala lokacije ukloniti fizičke barijere i svaku vrstu razdvajanja na nivou urbanog društvenog života, otvarajući nove načine razmišljanja i korišćenje javnog okruženja.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

U videu ispod možete pogledati budući izgled "Common Lights" dvorane.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...