IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi kongresni centar u Banjaluci

24.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Planirano je da zgrada novog kongresnog centra u Banjaluci bude interaktivna i dostupna svima. Ovaj objekat moderne forme postaće obeležje grada i podsećaće na "oblak koji lebdi". Nalaziće se na mestu nekadašnje kasarneuz teniske terene kod parka "Mladen Stojanović", između Gradskog stadiona i tržnog centra Delta planet, i biće okružena zelenilom. "Common Lights" će transformisati grad i postati kultni svetionik koji će predstavljati inovativnu arhitektonsku paradigmu i urbani identitet uklapajući se u gradsku sredinu. Projekat je uradila međunarodna firma Cosmos Architecture, koja ima sedišta širom sveta - u Milanu, Madridu i Šangaju.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

"Common Lights" će biti više od gradskog obeležja, nešto poput "otvorene zgrade", tačnije biće deo šireg projekta za stvaranje javnog prostora. Ovaj multifunkcionalni kongresno-konferencijski-koncertni centar karakterisaće čelična konstrukcija. Deo prostora unutar i izvan objekta postaće neformalna kulturna površina koja će pružati dinamičnu interakciju između grada i kulturnih aktivnosti koje se nude. Ne ograničavajući se na svoju funkciju, objekat će povezati okruženje i pretvoriti različitosti u novi obogaćeni identitet.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Cilj projekta je da se "osveži" gradsko okruženje i podstakne na interakciju, pa je shodno tome predložen zajednički ekosistem koji omogućava komunikaciju između mnogih različitih polja kulture. U planu je da budu uključeni umetnici iz različitih oblasti, posetioci i celokupna zajednica Banjaluke.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Fleksibilni otvoreni prostori biće u funkciji obezbeđenja prostora za organizovanje različitih događaja i aktivnosti. Objekat će zadovoljiti potrebe kongresnog turizma, ali i obezbediti prostor u vidu koncertne dvorane sa više od 1.000 mesta koja bi se mogla koristiti za muzičke nastupe i pozorišne predstave. Ovde će se takođe nalaziti i ugostiteljski sadržaji. Privremene postavke se lako mogu sastaviti i rastaviti, ali i brzo zameniti u skladu sa dogovorenim događajima koji se tu trebaju održati. Aktivnosti se neće odvijati u zatvorenim i skrivenim prostorijama, već u transparentnim i otvorenim što omogućava društveni i iznenađujući diskurs u kulturnom kontekstu.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

Centar će biti smešten na strateškoj tački u gradu sa ciljem da aktivira okolinu, kroz stvaranje veza između prošlosti i sadašnjosti. "Common Lights" predstavlja novo hibridno okruženje koje će ponovnim otkrivanjem potencijala lokacije ukloniti fizičke barijere i svaku vrstu razdvajanja na nivou urbanog društvenog života, otvarajući nove načine razmišljanja i korišćenje javnog okruženja.

Novi kongresni centar u Banja Luci -

"Common Lights" (Foto: Cosmos Architecture)

U videu ispod možete pogledati budući izgled "Common Lights" dvorane.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;