IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Mali zaliv" kao potkovica za obalu San Franciska

23.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat pod nazivom "Uvala” ili "Mali zaliv" predviđen je za obalu San Franciska. U pitanju je obnova stubova 30-32 koji su izgoreli pre 36 godina i čija lokacija se sada koristi kao parkiralište. Planirano je da se ovaj prostor pretvori u kampus mešovite namene sa javno dostupnim parkom. Projekat je uradio Heatherwick studio.

"Mali zaliv" kao potkovica za obalu San Franciska (Foto: Wire Collective)

Kompleks je u formi potkovice i sastoji se od modularnih konstrukcija nalik "barakama" koje se nalaze iznad vode u nizu. Krovni nagibi ovih ukupno 26 pojedinačnih građevinskih modula variraju po visini kako bi simulirali oblik sličan talasu na horizontu.

"Mali zaliv" kao potkovica za obalu San Franciska (Foto: Wire Collective)

U centralnom delu se nalazi trg koji je planiran za različite vrste grupnih aktivnosti i organizovanje događaja. Pošto je "uvala" u formi potkovice kroz unutrašnjost se pejzaž spušta do vode preko staza i plutajuće močvare. Mirna voda u ovom delu, zaštićena od otvorene površine mogla bi biti iskorišćena i za mnoge sadržaje. Ovde bi se mogle organizovati aktivnosti na vodi, mogla bi biti postavljena plutajuća pozornica ili bioskopsko platno i tako park pretvorio u neformalni amfiteatar.

"Mali zaliv" kao potkovica za obalu San Franciska (Foto: Heatherwick studio)

Projekat sadrži i određene elemente održivosti i ekološki je odgovoran. Inovativan krov od solarne šindre i masovna drvena konstrukcija samo su neke od karakteristika. "Uvala" je potpuno energetski nezavisna, ugljenično neutralna i nulte energije. 

"Mali zaliv" kao potkovica za obalu San Franciska (Foto: Heatherwick studio)

Ovakav kompleks predstavlja dinamičan tip javnog prostora koji može biti platforma za brojne aktivnosti usmerene na zajednicu, uključujući održavanje događaja na trgu, postavljanje pijačnih tezgi na centralnom prostoru, postavljanje plutajuće pozornice i pretvaranje parka u amfiteatar i sl. Biće obezbeđeni delovi za pristan čamaca i brodova  uz rub "zaliva".

Čim se dobije "zeleno svelo" za realizaciju projekta, radovi mogu početi relativno brzo. Završetak se očekuje nakon par godina, i u planu je da bude 2026. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;