Od stare fabrike do poslovne zgrade sa vrtom na krovu

21.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat pod nazivom "If Factory" pretvara staru fabriku u Kini u poslovnu zgradu mešovite namene sa vrtom na krovu. Objekat će se prostirati na 11.000m² u okviru istorijskog sela Nantou u Šenženu. Za projekat je zadužena holandska firma MVRDV.

"If Factory" - od stare fabrike do poslovne zgrade (Foto: MVRDV)

MVRDV će osnovnu konstrukciju zgrade ostaviti u izvornom obliku od betona. Dodaće se stakleni zidovi, kao i balkoni i zardinjere sa zelenilom u cilju da se malo ublaži "surovi" izgled betonske konstrukcije. Važan dodatak je i novo javno stepenište koje će biti postavljeno u centralnom delu zgrade. Ono će omogućiti posetiocima da se popnu na krov dok usput prolaze pored kancelarija zaposlenih koje su u staklu.

"If Factory" - od stare fabrike do poslovne zgrade (Foto: MVRDV)

Objekat karakterišu beton i staklo, dok se iz te simbioze izdvaja stepenište obloženo drvetom koje se probija kroz zgradu od prizemlja do krova, i u jednom delu četvrtog isprata izviruje iz fasade. Prozori ugrađeni u stepenište pružaju pogled ka kancelarijama u okviru kojih zaposleni obavljaju svoj posao, obezbeđujući da ovaj kreativni centar deluje transparentno i sve one koji tu rade poveže sa životom u Nantou. Unutar stepeništa, staklena ogledala i živahna neonska signalizacija podsećaju na rane dane šenženske urbanizacije.

"If Factory" - od stare fabrike do poslovne zgrade (Foto: MVRDV)

Na krovu će se nalaziti vrt koji će uključivati lavirint od bambusa podeljen u delove, kao što su podijum za ples, prostor za obedovanje, kutak za čitanje i druga mesta za opuštanje i druženje.

Još uvek se ne zna kada će projekat biti realizovan. Radovi su u toku i objekat je prekriven platnom na kojem je prikazano kako će na kraju izgledati. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...