Gradnja brane uz pomoć robota

29.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Manjak radnika u građevinskom sektoru, pogađa ne samo Evropu već i daleki Japan. Da bi se uhvatili u koštac sa problemom, Japanci su za obavljanje nekih radova radnu snagu zamenili robotima. Shodno tome, izvođač radova Obayashi gotovo u potpunosti gradi nasip sa robotima. Ova betonska brana gradi se u oblasti Mie koja se nalazi na Honšuu, najvećem ostrvu Japana. Brana će biti dužine 334m i visine 84m.

Gradnja brane uz pomoć robota

Gradnja brane uz pomoć robota (Foto: Obayashi)

Radovi se odvijaju na licu mesta gde dizalice kojima se upravlja daljinski izlivaju beton u pregrade veličine 15 metara i na taj način grade branu sloj po sloj. Roboti poliraju površine svake ploče kako bi se stvorio vodonepropusni spoj sa narednom, a takođe i podižu oplate kako bi konstrukcija dobila na visini.

Budući da je reč o pilot projektu, roboti nisu prepušteni sami sebi već su i radnici na raspolaganju, tako da oni nadgledaju i usmeravaju neke od mašina. Međutim, i pored napretka u automatizaciji, neki poslovi se ne mogu u potpunosti prepustiti radu bez kontrole ljudskih reursa, pa je produktivnost do sada povećana samo za oko 10%.

Iz kompanije Obayashi kažu da je cilj dodatno smanjenje potrebe za radnom snagom i da uče iz iskustva. Nadaju se da bi vreme izgradnje eventualno mogli smanjiti za 30%. Završetak radova se očekuje u martu 2023. godine.

Japanska građevinska industrija brzo stari, pa je sada situacija takva da 35% svih radnika čine oni od 55 godina ili stariji. Kompanije su zato u žurbi sa razvojem automatiziranih mašina koje bi zamenile radnike. Pored ovoga, izvođači će biti suočeni i sa strožim pravilima o prekovremenom radu od 2024. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...