Gradnja brane uz pomoć robota

29.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Manjak radnika u građevinskom sektoru, pogađa ne samo Evropu već i daleki Japan. Da bi se uhvatili u koštac sa problemom, Japanci su za obavljanje nekih radova radnu snagu zamenili robotima. Shodno tome, izvođač radova Obayashi gotovo u potpunosti gradi nasip sa robotima. Ova betonska brana gradi se u oblasti Mie koja se nalazi na Honšuu, najvećem ostrvu Japana. Brana će biti dužine 334m i visine 84m.

Gradnja brane uz pomoć robota

Gradnja brane uz pomoć robota (Foto: Obayashi)

Radovi se odvijaju na licu mesta gde dizalice kojima se upravlja daljinski izlivaju beton u pregrade veličine 15 metara i na taj način grade branu sloj po sloj. Roboti poliraju površine svake ploče kako bi se stvorio vodonepropusni spoj sa narednom, a takođe i podižu oplate kako bi konstrukcija dobila na visini.

Budući da je reč o pilot projektu, roboti nisu prepušteni sami sebi već su i radnici na raspolaganju, tako da oni nadgledaju i usmeravaju neke od mašina. Međutim, i pored napretka u automatizaciji, neki poslovi se ne mogu u potpunosti prepustiti radu bez kontrole ljudskih reursa, pa je produktivnost do sada povećana samo za oko 10%.

Iz kompanije Obayashi kažu da je cilj dodatno smanjenje potrebe za radnom snagom i da uče iz iskustva. Nadaju se da bi vreme izgradnje eventualno mogli smanjiti za 30%. Završetak radova se očekuje u martu 2023. godine.

Japanska građevinska industrija brzo stari, pa je sada situacija takva da 35% svih radnika čine oni od 55 godina ili stariji. Kompanije su zato u žurbi sa razvojem automatiziranih mašina koje bi zamenile radnike. Pored ovoga, izvođači će biti suočeni i sa strožim pravilima o prekovremenom radu od 2024. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...