INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Japanski pristup za efikasniju obnovu zidova kanala

24.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Amsterdam ima mrežu mostova i pristaništa starih 400 godina i shodno tome se kada je njihova obnova u pitanju mora povesti računa o tome na koji način se obavlja i kako sa što manje "nereda" da se prođe. Sa ovim u vezi, Amsterdam je raspisao međunardoni konkurs za sanaciju i obnovu zidova kanala koji krase ovaj grad i izdvajaju ga od ostalih. Odabran je pristup iz Japana koji ne zahteva rušenje i privremene radove. Izabrana je metodologija koju je predložila firma Giken Ltd, sa sedištem u Kochiju.

Prikaz Gikenove metode za sanaciju zidova kanala

Prikaz Gikenove metode za sanaciju zidova kanala (Foto: Giken)

Tradicionalna metodologija koja se koristi za sanaciju zidova keja koristi privremene radne platforme i uklanja postojeće konstrukcije za izgradnju novih zidova, što je složeno i dugotrajno. Međutim, Gikenova metoda dovodi stubove direktno kroz postojeću konstrukciju kanala i omogućava mašinama da "šetaju" duž postavljenog zida stubova. Ova tehnologija radi bez emitovanja vibracija i buke.

U planu je da postavljanje krene sledeće godine, odnosno 2021. Ukoliko se pokaže kao uspešna, očekuje se da će se metodologija usvojiti kao standardni pristup obnavljanju za 200km zidova kanala u Amsterdamu. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;