PRIJAVA-468X60-BANNER

Odštampana dvospratna kuća

10.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ono što čini jedinstvenim ovaj projekat 3D štampanja kuće jeste što je za njenu "gradnju" korišćen fiksni štampač koji je uspeo da stvori objekat koji ima sprat, kao i to da je celokupna urađena na licu mesta. Kuća je visoka 8 metara i prostire se na površini od 90m².  Nalazi se u provinciji Antwerpen u Belgiji.

Iz "Kamp C", centra za održivost i inovacije u građevinarstvu, koji je zadužen za ovaj poduhvat rečeno je da su kuće građene tehnikom 3D štampe do sada imale samo jedan sprat i da su u mnogim slučajevima njeni delovi štampani van lokacije i sastavljani na licu mesta, što nije slučaj sa ovim projektom jer je sve rađeno na samom mestu na kome će biti smeštena.

Dvospratna betonska kuća izgrađena tehnikom 3D štampe

Odštampana dvospratna kuća (Foto: Kamp C & Jasmien Smets)

Za "izgradnju" kuće bile su potrebne samo tri nedelje, dok su prognoze da bi u budućnosti trebala nepuna dva dana. Kuća je deo "C3PO" projekta koji finansira Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF). Ušesnici u projektu se nadaju da će se ovim poduhvatom pobuditi interesi u građevinskoj industriji za upotrebom 3D štampanja kao građevinske tehnike.

Građevinska industrija je pokazala zainteresovanost, kako kažu iz "Kamp C", ali i dodaju da 3D štampanje u građevinarstvu doživljava poteškoće širom sveta. Neki od projekata se već sprovode, uključujući štampanje jedinica privremenog smeštaja i čak kompletnih stanova, ali je svakako ova tehnologija u Flandriji još uvek vrlo nova. Ova tehnika može u velikoj meri pomoći kod izazova u građevinskoj industriji koji se tiču smanjenja potrošnje materijala i energije, smanjenja emisije CO2 i toka otpada, potražnje za visokokvalitetnom i povoljnom stanogradnjom i sl. U kompaniji "Kamp C" veruju da nove tehnologije, poput korišćenja 3D štampača koji koisti beton za "izgradnju" objekata može pomoći u pružanju odgovora na postavljene izazove. 

Odštampana kuća je tri puta čvršća od kuće izgrađene od standardne opeke. Međutim, pošto je ova kuća prva takve vrste, ona je u stvari test-kuća. Ona je projektovana tako da prikaže tehnologiju 3D štampe u punom potencijalu. Na istraživačima je sada da utvrde i provere da li kuća zadržava stabilnost tokom vremena. Beton sadrži vlakna i ograničenu količinu žičane mreže. Zbog primenjene tehnologije, oplata je suvišna. Sve ovo je uštedelo oko 60% na materijalu, vremenu i budžetu.

Karakterišu je odštampana nadstrešnica i jako zakrivljeni zidovi različitog tipa. Takođe su uključena rešenja tradicionalnog toplotnog mosta, potpuno eliminišući hladne mostove. Razvijena je niskoenergetska kuća, sa svim modusima, koja uključuje podno i plafonsko grejanje, posebne fasadne solarne panele i toplotnu pumpu, a kako je rečeno biće dodat i zeleni krov.

Piet Wielemans, arhitekta u "Kamp C" dodao je da se na početku gradnje nije znala namena objekta. Cilj je bio da se odštampa objekat sa visinom i formom prosečnog savremenog doma sa višenamenskim opcijama. To je princip kružne gradnje. Shodno tome objekat se može koristiti kao kuća, prostor za sastanke, kancelarija ili izložbeni prostor. Kuća će za javnost i razgledanje biti otvorena, samo za zakazene, od septembra. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;