Održivi inovacioni centar u Stokholmu

14.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Danska arhitektonska firma 3XN pobedila je na konkursu za projektovanje "Forskarena", novog inovacionog centra iz oblasti zdravstva i prirodnih nauka u Stockholmu. Zgrada zaobljene forme projektovana za postizanje LEED Platinum sertifikata, imaće 24.000 kvadratnih metara i napajaće se iz obnovljivih izvora. 

"Forskaren" (Foto: 3XN)

U planu je da "Forskaren" bude deo "Hagastadena", četvrti koja će se prostirati na 96ha i koja će postati jedna od najbitnijih kada bude bila u potpunosti izgrađena. Projekat "Hagastaden" je jedan od najvećih i najvažnijih koji se tiče gradskog razvoja i čiji je završetak predviđen za 2025. godinu. Pored "Forskarena" koji bi trebao da bude realizovan 2024. godine, obuhvata i izgradnju stambenih objekata, metro stanice i zelenih površina.

Nova zgrada će se nalaziti između univerzitetske bolnice "Karolinska" i stare gradske bolnice. U cilju je da ova četvrt stekne reputaciju svetske destinacije za istraživanje u oblasti zdravstva, prirodnih nauka i lečenja. "Forskaren" odražava ambicije novog okruga svojom "otvorenom" i privlačnom formom. Materijali korišćeni za izgradnju su uglavnom od prirodnih materijala.

"Forskaren" (Foto: 3XN)

"Forskaren" će promovisati održive principe, uključujući zajedničke prostore za kolaboraciju ispunjene dnevnom svetlošću i ekološke restorane. Unutar zgrade će se nalaziti poslovne prostorije za renomirane kompanije iz branše i startap firme, kao i restorani, kafići i izložbeni prostori sa postavkama koje prate naučna istraživanja. 

Unutrašnjost zgrade karakterisaće atrijum ispunjen svetlošću u centralnom delu i spiralno stepenište. U planu je da uz okolni trg koji je javno dostupan i zgrada postane mesto gde se ljudi  spontano okupljaju.

"Forskaren" (Foto: 3XN)

Kako bi ispunio LEED Platinum standarde, "Forskaren" će biti opremljen solarnim panelima na krovu i geotermalnim toplotnim pumpama. Siva voda dobijena iz sistema za prikupljanje kišnice koristće se za navodnjavanje i zalivanje. 

Stakleni delovi fasade, drvene nadstrešnice i niz drugih energetski efikasnih elemenata u okviru građevinskih sistema koji će se koristiti pomoći će da se potrošnja energije svede na minimum. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...