IZOLACIJA-468X60-BANNER

Redizajnirani most-vrt u Vašingtonu

28.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonska firma OMA i studio za pejzažnu arhitekturu Olin pobedili su još davne 2014. godine na konkursu za redizajniranje područja u Vašingtonu koje obuhvata most-park, zelene površine i objekte mešovite namene. Sada, nakon šest godina, objavili su nove vizuale za ovaj projekat "11th Street Bridge Park". U pitanju su vizuali za most nalik vrtu koji se proteže nad rekom Anakostija u Vašingtonu.

11th Street Bridge Park

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ceo svet, sadržaji na otvorenom, poput ovog biće sve više "na ceni", ljudi će želeti da slobodno vreme provode napolju u prirodi što u urbanim sredinama uvek nedostaje. OMA je iz tog razloga svoj projekat fokusirala na stvaranje novog prostora na otvorenom koji uključuje park. "11th Street Bridge Park" će obuhvatiti niz pristaništa koji su prethodno "podržavali" put koji je premošćavao reku. Sastojaće se od konstrukcije koja se račva na gornji i donji deo i ukršta u centru.

11th Street Bridge Park

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

Na dva uzdignuta gornja nivoa nalaziće se vrtovi i vidikovci koji će biti povezani nizom staza sa donjim nivoom gde će biti dodatni zeleni prostor, trgovi i kafići. Pešaci će moći da pristupe uzdignutom parku preko rampi i staza koje su izgrađene na obalama reke. Krajolik će karakterisati vodopad ali i raznobojni mobilijar koji uključuje klupe, viseće mreže za odmor, opremu za igrališta i sl. Pešački deo mosta sa jedne strane činiće park i spomenuti sadržaji, dok će duž njega prolaziti saobraćajnica koja će omogućavati prelazak preko mosta motornim vozilima. 

11th Street Bridge Park

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

Mala platforma biće prišvršćena na donjoj strani mosta sa jedne strane. Na suprotnoj strani mosta, uzdignuti nivo činiće krov za kafić i otvoreni vrt. Tu će se nalaziti i prizmasti objekat sa trouglastim krovom koji se može koristiti za javne događaje.

11th Street Bridge Park

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

Iz kompanije OMA su rekli da će ovaj projekat biti prvi javni prostor u glavnom gradu SAD koji će most učiniti destinacijom za posećivanje. Tačnije, most-vrt će omogućiti posetiocima pristup zelenim površinama kojima će se značajno podstaći fizička aktivnost uz izgradnju društvenog kapitala. Ovaj projekat je još jedan od onih koji ponovo koriste postojeću infrastrukturu ali u bolje svrhe. Pored njega tu su i izuzetno popularan park "High Line" projekat arhitektonskih firmi Diller Scofidio + Renfro i James Corner Field Operations

11th Street Bridge Park 

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

Očekuje se da će izgradnja početi 2021. godine.

11th Street Bridge Park

11th Street Bridge Park (foto: Luxigon)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;