INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica

14.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Brodovi za prevoz kontejnera ili kontejnerski brodovi mogli bi da dobiju skroz novu namenu. Shodno novonastaloj situaciju vezanoj za pandemiju korona virusa, mnoge zemlje u svetu susrele su se sa problemom nedostatka objekata za zdravstvenu negu. Mnoge kompanije širom sveta su pritekle u pomoć i prilagodile svoje proizvodnje, skroz se "prebacile" na delatnosti kojima se nisu bavile ili jednostavno inovacijama iz svoje branše osmilile rešenja koja mogu pomoći. Jedna od tih kompanija je i britanski arhitekstonski studio  Weston Williamson + Partners čiji se projekat odnosi na pretvaranje brodova za prevoz kontejnera u divovske bolnice koje bi mogle da plove do najviše pogođenih gradova. Ovo bi naročito moglo da pomogne zemljama kojima nedostaje pristup zdravstvenoj zaštiti. 

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica (skica: Weston Williamson + Partners)

Za sada je situacija u Evropi i SAD-u koliko toliko pod kontrolom, ali ukoliko dođe do širenja virusa u oblasti Afrike, Indije ili siromašnijih zemalja, kao i izbegličkih kampova, to bi moglo da dovede do prave katastrofe zbog nehigijenskih uslova, ograničenog pristupa vodi i sl.

Kapaciteti kontejnerskih brodova trenutno nisu iskorišćeni zbog usporavanja trgovine na globalnom nivou pa bi mogli da budu rešenje jer mogu ploviti direktno do područja koja su najteže pogođena pandemijom. Svaka ova “plutajuća” bolnica bi prema projektu mogla da ima oko 2.000 kreveta, odnosno svaki transportni kontejner bi predstavljao jedan modul intenzivne nege. Brodovi bi služili kao alternativa terenskim bolnicama koje se trenutno grade svuda po svetu. 

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica (skica: Weston Williamson + Partners)

Bolnička odeljenja bi bila bi napravljena od naslaganih 6 transportnih kontejnera. Pristup bi bio omogućen putem platformi nalik liftovima, raspoređenih na 20 kontejnera. Visina od šest kontejnera je optimalna jer je to broj sa kojim se može upravljati u slučaju da se pacijenti trebaju premestiti, a sve preko toga bi bilo previše. Važno je da postoji osećaj dobre provetrenosti i osvetljenosti. 

Svaki modul za intenzivnu negu napajao bi energetski sistem sa broda ali i rezervni generatori smešteni u svakom bloku od 20 jedinica. Odlično je to što je svaki ovaj kontejner skoro savršene veličine za jedan krevet za intenzivnu negu, a uz to su obezbeđeni i privatnost, udobnost, dnevna svetlost i ventilacija. 

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica

Brod za prevoz kontejnera kao plutajuća bolnica (skica: Weston Williamson + Partners)

Weston Williamson kontaktirao je brodarske kompanije, Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) i humanitarne organizacije kako bi pokrenuli ovaj projekat. U zavisnosti od zainteresovanosti strana da se uključe u projekat, on bi vrlo brzo mogao da se realizuje i da se krene sa korišćenjem izgrađenih "plutajućih" bolnica. Za sada su interes pokazale kompanije Maesk, CMA CGM i Hapag Lloy.

Projekat Italijanskih arhitekata Carlo Rattija i Italo Rota takođe uključuje transportne kontejnere u borbi protiv korona virusa. Više o ovome možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;