IZOLACIJA-468X60-BANNER

Drvo ili gradska farma?

19.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Framlab, studio za inovacije, sa sedištem u Bergenu i Njujorku, stvorio je "Glasir", sistem vertikalne urbane farme. Predložena modularna konstrukcija oslanja se na aeroponske sisteme uzgajanja u svrhu snabdevanja zajednice lokalnim proizvodima.

"Glasir" (foto: Framlab)

Kompaniju je osnovao arhitekta Andreas Tjeldflaat, koji kaže da je njegov cilj da svojim "dizajnom" unapredi socijalnu i ekološku održivost i otpornost. Navodi da se ciljevi mogu ostvariti kombinovanjem fleksibilnosti modularnih konstrukcija sa efikasnošću aeroponskog sistema. Projekat nudi samoregulirajuće, vertikalne poljoprivredne konstrukcije koje mogu obezbediti četvrtima pristupačne, lokalne proizvode tokom cele godine.

"Glasir" (foto: Framlab)

Poljoprivreda zahteva značajne površine zemljišta i doprinosi krčenju šuma i gubitku biološke raznolikosti. Shodno tome da se očekuje da će svetska populacija dostići nove vrhunce, poljoprivreda, kakvu poznajemo danas, moraće skoro da udvostruči svoje prinose kako bi mogla da služi ovom stanovništvu.

Framlab je vođen ovim razmišljanjem, razvio "Glasir" - veličanstveno stablo opisano u norveškoj mitologiji kao najljepše među bogovima i ljudima. Firma je bazirajući se na genetskom nacrtu drveta, stvorila prilagodljivi model koji karakteriše monopodialno stablo ritmičkog rasta, sa granama koje podsećaju na pravo stablo.

"Glasir" (foto: Framlab)

"Glasir" se sastoji od deset modula: pet modula rasta, tri proizvodna modula i dva modula pristupa. Kroz standardizovane intefejse, svi se moduli mogu povezati jedni s drugima, omogućavajući sistemu da ima beskrajni broj konfiguracija, visok prinos, zatim da obezbedi lokalnu proizvodnju zelenila i povrća, dok istovremeno deluje na ulični pejzaž.

Konstrukcija 2x2 koja se može postaviti bilo gde u gradu i oslanja se na aeroponski sistem uzgajanja biljaka i povrća u urbanom maglovitom okruženju, a ne na tlu. Vodootporan i vrlo fleksibilan, sistem omogućava korenju biljaka da apsorbuje mnogo više minerala i vitamina. Veštačka inteligencija i nizovi senzora pomažu drvetu da optimizuje svoj rast.

"Glasir" (foto: Framlab)

"Glasir" nudi povoljne proizvode lokalnog uzgoja u četvrtima gde je neizvesnot vezana za hranu velika. Svojim prisustvom na ulici, ove konstrukcije nalik drveću, igraju važnu ulogu jer samim tim što su vidljive stvaraju svest o važnosti zelenila i povrća.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;