Energetski efikasan neboder na obali

11.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Neboder mešovite namene "Pinnacle" projektovala je firma Kohn Pedersen Fox Associates (KPF).

Planiran je za Boston, Masačusets i karakterisaće ga energetska efikasnost, ali i to što će svojom formom smanjiti senku i odsjaj na okolinu. Nalaziće se u centralnom bostonskom pristaništu na obali i zameniće garažu od sedam spratova koja se tu nalazi.

Pinnacle

Pinnacle (foto: KPF/WAX Architectural Visualizations)

Ova visokospratnica dostići će visinu od 182m. U okviru nje će se nalaziti maloprodajni objekti na donjim spratovima, dok će na onim višim biti poslovne prostorije i apartmani. Sa spoljnih terasa pružaće se pogled na luku Boston i sam grad.

Zakrivljeni oblik kule pažljivo je projektovan u svrhu smanjenja senke koju baca na zemlju, dok će njena staklena fasada biti obložena nereflektiujućim premazom kako bi se smanjo odsjaj.

Pinnacle

Pinnacle (foto: KPF/WAX Architectural Visualizations)

U planu je da dobije LEED Gold sertifikat (standard zelene gradnje). Sa ovim u vezi, spominje se mogućnost uključivanja solarnih panela, recikliranje kišnice i recikliranje sive vode, ugradnja efikasnih ventilacionih sistema i vodovodnih instalacija sa malim protokom, a sve sa fokusom na maksimiziranju prirodne svetlosti iznutra. Projekat će takođe uključivati i uređenje okoline kako bi se olakšao život pešacima.

Pinnacle

Pinnacle (foto: KPF/Tomorrow)

Iz KPF-a kažu da su posvećeni stvaranju "otporne" arhitekture koja ublažava svoj uticaj na resurse iz okoline, dok štiti i povećava dobrobit okolnih zajednica. Dodali su i da je ovaj projekat primer holističkog pristupa korišćenju energije i smanjenju emisija štetnih gasova.

Još uvek se ne zna kada će projekat biti završen. Budžet iznosi 1,2 milijarde američkih dolara.

Pinnacle

Pinnacle (foto: KPF/Tomorrow)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...