Evropska unija pokreće projekat drumskih kompozicija - Sartre

04.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

EU razmišlja o primeni novog koncepta drumskih kompozicija kako bi smanjila potrošnju goriva i gužve u saobraćaju.

Projekat Sartre (Safe Road Trains for the Environment - bezbedni ekološki drumski vozovi/kompozicije) podrazumeva korišćenje drumskih kompozicija koje bi, za razliku od klasičnih koje se upotrebljavaju za transport tereta (na fotografiji desno), činilo do osam različitih vozila - automobila, autobusa i kamiona.

Veza između vozila ne bi bila mehanička, već bi svako vozilo u kompoziciji moglo, uz pomoć relativno jednostavne tehnologije da se uključi i isključi iz kompozicije.

Sva vozila u jednoj kompoziciji biće opremljena navigacionim sistemom i predajnikom/prijemnikom kojim će vozači iz drugih vozila moći da komuniciraju sa glavnim vozilom koje ima ulogu "lokomotive".

Na ilustracijama ispod vidi se šema jedne drumske kompozicije, kao i priključivanje i isključivanje vozila:

Legenda: 1 - drumska kompozicija; 2 - "lokomotiva", vozilo na čelu kompozicije;
3 - vozila u pratnji; 4 - nezavisno vozilo

Dok “lokomotivu” vozi profesionalac, vozači drugih vozila u jednom takvoj kompoziciji moći će da čitaju novine, gledaju okolinu ili spavaju, a upravljanje vozilom preuzeće uređaji.

Projekat Sartre treba da utvrdi isplativost i bezbednost ove ideje i trajaće naredne tri godine u Velikoj Britaniji, Španiji i Švedskoj. Već od ove godine trebalo bi da krenu prve takve drumske kompozicije.

- Shvatamo da mnogi ljudi na ovo gledaju kao na Utopiju. Međutim, ovaj tip automatizacije vožnje zapravo ne zahteva nikakvu hokus-pokus tehnologiju, niti posebna ulaganja u infrastrukturu - kaže Erik Coelingh, tehnički direktor sektora Active Safety Functions, u kompaniji Volvo automobili:

- Umesto toga, radi se o razvoju i adaptaciji tehnologije koju već imamo. Dodatno, moramo uraditi sveobuhvatne testove kako bismo potvrdili da će ovaj koncept ispuniti naše visoke standarde bezbednosti na putevima.

Planeri koji stoje iza razvoja projekta kažu da ovaj koncept može smanjiti potrošnju goriva za oko 20% zahvaljujući manjem otporu vazduha tokom kretanja u kompoziciji.

Drumski voz ili drumska kompozicija (road train ili roadtrain - eng.) je koncept transporta robe drumskim kamionima koji se primenjuje još od 1930-ih (foto: konvoj drumskih kompozicija).

Na jedan kamion kači se tri ili više prikolica za transport robe na veće udaljenosti. Ovaj koncept se primenjuje u Australiji, Argentini, Meksiku, SAD i Kanadi (foto: saobraćajni znak u Australiji).

Linkovi:


Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...