INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako će izgledati "Seul na vodi"

17.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija MVRDV pobedila je na konkursu za reprojektovanje doline Tancheon i obale Seula, transformišući i Tancheon i Han reku. Projekat pod nazivom "Weaves" za cilj ima da spoji pešačke i biciklističke staze, prirodne krajolike i javne površine za odvijanje društvenih aktivnosti. Oblast obuhvata lokaciju između nekadašnjeg Olimpijskog stadiona u Seulu u okrugu Jamsil i centralnog poslovnog distrikta u Gangnamu.

"Weaves" (foto: Atchain)

Pobednički tim objašnjava tri aspekta projekta. „Prvi je vezan za vraćanje reke u prirodnije stanje, zamenu robusnog pejzaža bujnim zelenim obalama i promenu toka reke iz pravog u krivudavi. Drugi deo je vezan za razvoj mreže vijugavih međusobno povezanih staza koje omogućavaju lak pešački pristup celoj obali, stvarajući mogućnost da se posetioci na različite načine upoznaju sa prirodom. Treći aspekt čini javni program parka koji se zajedno sa stazama spaja u plato, uzdiže iznad pejzaža i stvara vidikovac, amfiteatar ili formira krov kafića i drugih sadržaja."

"Weaves" (foto: Atchain)

Centralni aspekt projekta predstavlja pešački most koji povezuje okrug Gangnam sa Olimpijskim parkom. Staze se uzdižu sa reke i stvaraju prelaz koji uključuje platformu za posmatranje, malu tribinu i medijski plato. Projekat koji je naručila Vlada Seula treba da ukombinuje aktivnosti ljudi i prirodu u okviru urbane sredine.

"Weaves" (foto: MVRDV)

Osnivač MVRDV-a Winy Maas rekao je da Seul preduzima neverovatne korake kako bi transformisao sivu i zastarelu infrastrukturu u “žive” zelene i društvene prostore“. “Weaves” je projekat koji unosi prirodu u gradsku sredinu i kombinuje je sa izuzetnom, raznolikom infrastrukturom. Ovaj poduhvat odgovara lokalnom identitetu. Jamsil je poznat po istoriji proizvodnje svile, a projekat na jedinstveni i razigran način podseća na zapetljane svilene niti.

"Weaves" (foto: MVRDV)

Očekuje se da će izgradnja početi 2021. godine, a završetak je planiran za 2024. godinu.

"Weaves" (foto: MVRDV)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;