PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izrada nameštaja po meri - kako i zašto naručiti izradu nameštaja po meri

28.12.2009. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

Narudžbina nameštaja po meri uspeva da opstane bez obzira na sve masovniju proizvodnju, naročito komada nameštaja od pločastih materijala. Pored tzv. američkih plakara, naručuju se i kuhinje, dečije sobe, specijalni komadi... Međutim, kada zapravo narudžbina nameštaja ima smisla, a kada se govori o nepotrebnom hiru?

Tokom devedesetih godina mnoge zanatlije izrađivale su komade nameštaja za novopečene bogataše kojima je u opisu zanimanja bilo i to da su patriote. Svako od nas je video bar jedan primer srpskog grba nad uzglavljem kreveta, na ulaznim vratima kuće, vratima od kamina ili na kapiji.

Ovi prizori mnogima od nas ostali su prva asocijacija na nameštaj po meri (koju je u sećanju oživeo i TV-intervju sa Dragišom Binićem u njegovoj radnoj sobi). Međutim, šalu na stranu, i hajde da objektivno sagledamo sve prednosti i mane nameštaja po meri/porudžbini.

Moguće prednosti nameštaja po meri/porudžbini: autentičnost, unikatni komadi, originalnost, kvalitet materijala i izrade, veća iskorišćenost prostora, prilagođena funkcionalnost poznatom korisniku...

Kada govorimo o manama nameštaja po meri/porudžbini svakako osnovna je - cena. On će uvek biti skuplji od komada izrađenih u serijskoj proizvodnji.

Druge mane nameštaja po meri/porudžbini ne bi trebalo da postoje ali, realno gledano, veoma često su prisutne, i treba računati da će se lako pojaviti:

  • neukus - najčešće je uzrok ovome hir kupca, ali su ponekada i sami proizvođači krivi za podilaženje lošem ukusu; kaže se da o ukusima ne treba raspravljati, ali, na primer... previsoki sjaj - ne(!)
  • nefunkcionalni komadi - ukoliko nameštaj za sedenje u dnevnoj sobi ili sto i krevet u dečijoj kupite takve da su fizički spojeni i čine jednu skoro nepromenljivu celinu, razmislite šta će biti sa tim nameštajem za koju godinu kada vaši ukućani odrastu, odsele se i sl; setite se fotelje ili toaletnog stočića koje ste nasledili i pomislite da bi, ukoliko već naručujete nameštaj, on trebalo da bude možda takav da vaša deca jednom požele da ga uklope u svoj novi dom
  • privid originalnosti - talasasta ivica ploče stola možda se čini kao originalno i lepo rešenje ali treba razmisliti da li je zaista tako i koliko ovakav hir staje novca koji može biti iskorišćen za bolji okov ili bolji materijal, a samim tim i kvalitetniji i funkcionalniji nameštaj
  • vrednost nameštaja - komadi nameštaja izrađeni po meri najčešće se sviđaju (pre nego odgovaraju) samo samom naručiocu, te oni najčešće nemaju dugotrajnu vrednost (setite se kako Tonet stolica, stari kredenac ili škrinja rado bivaju restaurirani i postavljeni u novi enterijer zbog svoje estetske nenametljivosti i šarma)
  • loš kvalitet - da li zbog loše izrade, ili nerealnih želja naručioca da za male pare dobije zahtevnija dizajnerska rešenja, tek, nameštaj po meri/porudžbini često traje kraće i od najobičnijih/najjeftinijih serijskih komada...
  • dugotrajnost - pored samog kvaliteta postoje i mnogi drugi vidovi dugotrajnosti nameštaja: da li je nameštaj koji ste naručili da biste dobili posebno visok kvalitet moguće prodati jednog dana, da li će se isplatiti za njega platiti transport u sasvim drugi grad, možda i u inostranstvo, hoće li moći da vrši svoju ulogu u enterijerima kakvi će možda biti za nekoliko decenija, hoće li neko biti zainteresovan da ga jednog dana dobije na poklon...

Elem, mnogi proizvođači nameštaja nude različite opcije koje za istu ili relativno malo višu cenu nude delimično opremanje standardnih komada nameštaja prema vašoj želji: izbor dezena, vrste tkanine ili furnira, pomoćne opreme (npr. kod kuhinja - različiti okovi, kalupi za livene radne ploče, rotirajuće police u ugaonim kuhinjskim elementima, itd).

Takođe, postoji i veliki broj proizvođača nameštaja koji svoju ponudu baziraju upravo na izradi jeftinijeg pločastog nameštaja po vašoj želji, na pola puta od industrijske proizvodnje do potpuno originalnog dizajna i izrade.

Kada treba, a kada ne, naručivati nameštaj po meri?

Najopravdanije narudžbine nameštaja po meri su one kada nameštaj treba staviti u prostor van svakog standarda. Ovde pre svega mislim na adaptirana potkrovlja, prostorije sa niskom ili veoma visokim tavanicama (otprilike - niže od 240 i više od 300cm), i naravno, pored ovoga - za izradu ugradnih plakara od zida do zida, tzv. američkih plakara. Usputni savet: ne insistirajte uvek na dubini od 60cm, a police stavljajte što gušće kako ne biste na jednu slagali po šest komada garderobe, pa one donje izvlačili, gužvali, itd.

Takođe, opravdano je naručivati nameštaj po posebnim merama kada se govori o korisniku čija je visina van okvira uobičajene - izrazito niski ili izrazito visoki ljudi. Njima će standardni krevet biti preveliki i nepotrebni ili premali i neudobni, a isto važi i za svaki drugi komad. Ovde se ne govori o deci jer dečiji nameštaj spada u posebnu kategoriju i mnoge firme imaju poseban asortiman ili su specijalizovane za izradu dečijeg nameštaja.

Ukoliko neko ima dovoljno novca takođe može naručiti nameštaj po meri ukoliko ništa od ponuđenog na tržištu ne zadovoljava njegov ukus ili kriterijume kvaliteta. Ali i tada je najbolje da se u izboru estetike i funkcionalnosti oslanja na već viđena rešenja - repliku stilskih komada, izradu po uzorku ali od kvalitetnijih materijala, i sl.

Postavlja se i pitanje u vezi sa baštenskim nameštajem... Velika prodajna mesta imaju baštenske kućice, senike i sl. ali njihova cena je veoma visoka. Savet je da proverite sa nekim proizvođačem ili stolarom, da li može da vam napravi to isto ili slično, i po kojoj ceni, pa tek onda da se odlučite za narudžbinu ili kupovinu gotovog komada.

Nameštaj od kovanog gvožđa prati poseban šarm, ali on je najčešće veoma težak, manje mobilan i često neudoban, pa treba biti posebno obazriv (iskren) sa svojim željama.

Slično je i sa nameštajem od punog drveta. Insistiranje npr. na hrastovom drvetu značajno podiže cenu izrade jer obrada hrastove građe više troši alate i zahteva veći napor pri radu, npr. od bukve, ili nekog drugog malo mekšeg drveta.

Sve u svemu, treba voditi računa da ne dođe do jednog od gorenavedenih kontra-efekata. Kada razmislite da li možda radite nešto od gorenavedenog što je nabrojano kao mana naručivanja nameštaja po meri, onda pokušajte da odustanete.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;