Bazen na litici iznad norveškog fjorda

05.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Turska firma Hayri Atak Architectural Design Studio projektovala je butik hotel sa konzolnim staklenim bazenom na samoj ivici litice u Norveškoj. Poduhvat podrazumeva izgradnju hotela na lokaciji visokoj 600 metara na Prejkestolenu - strmoj litici i popularnoj turističkoj atrakciji na zapadu Norveške koja nadvisuje fjord Lysefjorden.

Bazen na litici iznad norveškog fjorda

Bazen na litici iznad norveškog fjorda (foto: Hayri Atak Architectural Design Studio)

Ideja za ovaj projekat potekla je od pešačkih staza oko litice koje podižu adrenalin i uzbuđenje. Kako osnivač ove projektantske firme kaže, Prejkestolen za njega predsatvlja jedno od najuzbudljivijih mesta koje ga je nadahnulo i podstaklo na sanjarenje na život na ivici.

Projekat je tako osmišljen da se ulaz u hotel nalazi na vrhu litice, koja ima prirodno ravnu površinu. Ovo bi ujedno bila i divovska platforma za posmatranje okoline. U okviru hotela bi se nalazilo devet apartmana za goste i zajednički prostor nalik dnevnom boravku. Sve ovo bi bilo ugrađeno u stenu. Sobe bi bile raspoređene na tri sprata i izlazile na zajednički balkon koji bi štrčao sa ivice sa koje se pruža beskonačni pogled na fjord i okolne planine.

Bazen na litici iznad norveškog fjorda

Bazen na litici iznad norveškog fjorda (foto: Hayri Atak Architectural Design Studio)

U okviru zajedničkog dnevnog boravka nalazio bi se balkon sa džinovskim spoljnim bazenom. Bazen koj je projektovan za „posetioce avanturiste“ je dug, uzan konzolni bazeni koji jednim delom izlazi sa ivice balkona. U potpunosti je od stakla kako bi plivači uronivši u njega imali priliku da kroz vodu posmatraju krajolik. Taj osećaj bi verovatno mogao da se poredi sa bestežinskim stanjem.

Compass Pools je nedavno predstavio bazen nazvan „Infinity London“ na vrhu 55-spratnice. Odavde se pruža pogled od 360 stepeni na London sa visine od 220 metara.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...