PRIJAVA-468X60-BANNER

Transparentno drvo koje skladišti i oslobađa toplotu

04.04.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici su pre tri godine stvorili transparentno drvo koje su iskoristili umesto stakla za prozor i tada je utvrđeno je da je ovaj transparentan drveni prozor propustio gotovo isto toliko svetlosti kao i stakleni ali je bio mnogo bolji u održavanju unutrašnjosti hladnom. Transparentno drvo bi moglo da posluži kao jeftinija alternativa staklu na bazi silicijum-dioksida koja se trenutno koristi za prozore i solarne ćelije. Materijal je modifikovan i sada je pored pomenutih svojstava sposoban i da skladišti toplotu i kasnije je oslobodi.

Tim sa KTH - Kraljevskog tehnološkog instituta u Stokholmu predvođen profesorom Larsom Berglundom je proces stvaranja inicijalne verzije transprentnog drveta, započeo hemijskim uklanjanjem lignina koji apsorbuje svetlost iz prirodnih vlakana balza drveta. Nakon toga su dobijena bela vlakna kombinovana sa prepolimerizovanim metil metakrilatom (PMMA), poznatijim kao pleksiglas. Ovo je izmenilo indeks prelamanja vlakana, pretvarajući ih u prozirne. Dobijeni materijal je bio jači i čvršći od običnih pleksiglas panela.

Transparentno drvo koje skladišti i oslobadja toplotu

Transparentno drvo koje skladišti i oslobadja toplotu (foto: American Chemical Society)

Berglund i doktorandkinja Céline Montanari dodali su fazno-promenljiv polimer pod nazivom polietilen glikol (PEG) kako bi tretirali drvena vlakna i PMMA. PEG ima visok afinitet prema drvetu, uzimajući čvrsti oblik, plus može da zadrži i rasprši toplotu. To se postiže topljenjem kada dostigne temperaturu od 27°C, pri čemu se energija skladišti u procesu. Kada se kasnije ohladi, vraća se na providnu čvrstu masu, oslobađajući tu uskladištenu energiju.

Tokom sunčanog dana, materijal će apsorbovati toplotu pre nego što stigne u unutrašnji prostor, gde je hladnije nego napolju, rekao je Montanari, i dodao da će se noću dešavati obrnuto. Noću PEG postaje čvrst i oslobađa toplotu u zatvorenom prostoru, tako da može da se održava optimalna temperatura.

Drvena  vlakna i PEG su biorazgradivi, dok PMMA nije, ali bi  verovatno mogao biti zamenjen sa ekološki prihvatljivim polimerom. Tada bi materijal bio potpuno biorazgradiv. U planu je da komercijalizovana verzija tehnologije bude na tržištu u roku od pet godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;