INFONET-468X60-BANNER

Roboti i dronovi će graditi muzej u Seulu

21.02.2019. | India Block | Dezeen

Kompanija Melike Altınışık Architects predstavila je projekat za „Robot Science Museum“ u Seulu, koji će biti izgrađen korišćenjem robota i bespilotnih letelica.

Roboti će biti korišćeni za izgradnju krivudave metalne fasade zgrade u južnokorejskom glavnom gradu, koju je seulska vlada naručila u cilju edukovanja javnosti o robotima.

Roboti i dronovi će graditi muzej u Seulu

„Robot Science Museum“ (foto: Ediz Akyalçın)

Delovi konstrukcije će biti oblikovani, zavareni, montirani i ispolirani od strane robota. Roboti će se takođe koristiti i za 3D štampanje betonske galanterije koja će se nalaziti oko muzeja.

Dronovi će se koristiti za mapiranje, inspekciju lokacije i kontrolu robotozovanih građevinskih vozila.

Uključivanjem robota u izgradnju sferne konstrukcije, Melike Altınışık Architects (MAA) planira da prikaže potencijal koji imaju roboti pre nego što se otvori i sam muzej.

„Roboti neće biti samo prikazani u muzeju već će oni učestvovati i u njegovoj izgradnji pa će samim tim i postati deo projekta. Roboti će biti uključeni u sve faze realizacije", rekla je arhitektkinja i osnivač MAA Melike Altınışık.

Roboti i dronovi će graditi muzej u Seulu

„Robot Science Museum“ (foto: Ediz Akyalçın)

„Drugim rečima, „Robot Science Museum“ će prvo izlaganje ili predstavljanje robota prikazati u vreme gradnje samog objekta, gde će roboti biti prisutni na licu mesta“.

Korišćenje robota za izgradnju fasade objekta uštedelo bi vreme i novac.

Radovi na izgradnji koji će ujedno biti izložbeni događaji će početi 2020. godine, a završeni muzej će otvoriti svoja vrata 2022. godine. „Robot Science Museum“ je jedan od nekoliko muzeja koji se grade u sklopu obnove područja Chang-dong u Seulu.

Osnovana od strane Melike Altınışık 2013. godine, turska arhitektonska kompanija u svoje najpoznatije projekte svrstava Istanbul Çamlıca TV i Radio Tower koji je trenutno u izgradnji.

Roboti i dronovi će graditi muzej u Seulu

„Robot Science Museum“ (foto: Ediz Akyalçın)

Nekoliko arhitekata eksperimentiše sa potencijalom robota u sferi građevinarstva vezano za uštede u vremenu. Archi-Union Architects izgradio je konferencijski centar u Šangaju za samo 100 dana koristeći robote za projektovanje i izgradnju.

Na MIT-u su Neri Oxman i njen tim razvilu „robotski roj“ koji može brzo da izgraditi cevaste konstrukcije visoke čvrstoće namotavanjem vlakana od fiberglasa oko sebe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;