INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ambiciozan plan Danske - Stvaranje novih ostrva uz obalu Kopenhagena

15.01.2019. | Adam Williams | New Atlas

Danska vlada i čelnici Kopenhagena su u saradnji sa kompanijom specijalizovanom za arhitekturu i projektovanje Urban Power pokrenuli ambiciozni projekat za stvaranje devet novih ostrva na obali Kopenhagena. Projekat masovne rekultivacije zemljišta obezbediće novi prostor za slobodne aktivnosti i industrijsku upotrebu, ali će isto tako omogućiti i proizvodnju velike kolčine energije.

Ambiciozan plan Danske - Stvaranje novih ostrva uz obalu Kopenhagena

„Holmene“ (foto: Urban Power)

Projekat pod nazivom „Holmene“ (u prevodu „Ostrvca“) obuhvataće lokaciju 10km južno od Kopenhagena. Ovo će biti ogroman poduhvat u okviru koga će biti stvoreno devet ostrva od viška zemljišta dobijenog iz građevinskih projekata iz okoline, kao što su izgradnja podzemne železnice i sl. Procenjuje se da će biti utrošeno oko 26 miliona kubnih metara zemlje.

Ostrva će obezbediti oko 3 miliona kvadratnih metara novog prostora, uključujući komercijalne i industrijske zone i prirodni krajolik za sportske i ostale aktivnosti  na otvorenom. Glavni fokus projekta će biti zelena energija koja će uključivati vetroturbine i sudeći po rečima Urban Power najveću fabriku za proizvodnju električne energije iz otpada u severnoj Evropi.

Ambiciozan plan Danske - Stvaranje novih ostrva uz obalu Kopenhagena

„Holmene“ (foto: Urban Power)

Osim toga, projektom će se stvoriti i zaštita od poplava kao i nepristupačni grebeni i ostrvca namenjeni lokalnim divljim vrstama flore i faune.

Očekuje se da će projekat sa izgradnjom krenuti 2022. godine, dok je njegov završetak planiran za 2040. Budžet za izgradnju se procenjuje na 425 miliona evra. Ostrvca će se stvarati jedno po jedno. Prvo ostrvo bi trebalo da bude otvoreno za oko šest godina.

Ambiciozan plan Danske - Stvaranje novih ostrva uz obalu Kopenhagena

„Holmene“ (foto: Urban Power)

„Strategija projekta ima nekoliko prednosti", objašnjava Arne Cermak Nielsen iz Urban Powera. „Može se razvijati postepeno bez ostavljanja utiska nedovršenog projekta ukoliko se pojavi nova ekonomska recesija. Osim toga, osrvca se mogu tematski razvijati, ostavljajući najbolje uslove za inovativnu industriju i istraživanja u zelenoj tehnologiji, biotehnologiji, nauci o životu i budućim još uvek nepoznatim sektorima. Prednosti koje daje blizina vode ne treba potcenjivati, dok obale ostrva i delta koja se pojavljuje između njih imaju jedinstven potencijal.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;