INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vertikalno selo za 5000 ljudi

11.12.2018. | Lucy Wang | Inhabitat

Projekat stambene gradnje nalik planinskom masivu završen je u Puneu, osmom gradu po veličini u Indiji i jednom od najbrže rastućih gradova u ovoj zemlji. Ovaj poduhvat će obezbediti stambeno pitanje za okvirno 5.000 ljudi u jednoj zgradi, odnosno 1.068 stanova. Ovo je prvi MVRDVov projekat koji je završen u Indiji. „Future Towers“ je suprostavljen lokalnom standardu gradnje slobodnih zgrada „pravilnih“ ivica u korist jedinstvene planinske konstrukcije sa brdima i dolinama. Mešani tipovi stambenih jedinica imaju za cilj da se podstakne interakcija između stanovnika koji dolaze iz različitih sredina i sa različitim nivoima primanja, uz konkurento nisku cenu.

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

„Future Towers“ se nalazi u sklopu „Amanora Park Town“ na periferiji Punea i sadrži stanove od 45 do 450 kvadratnih metara. Uprkos upečatljivom izgledu koji podseća na planinu, projekat ove ogromne zgrade uglavnom je u skladu sa indijskim standardima stanovanja i kulturnim očekivanjima. Na primer, planovi zgrade uključuju principe Vastu Shastre, tradicionalnog arhitektonskog sistema koji je uporediv sa Feng Shuijem. Prirodni ventilacioni sistem koji pomaže da se izvuče vazduh iz kuhinje i pomaže u prirodnom rashlađivanju tipičan za stanogradnju u Indiji takođe je korišćen i u „Future Towers“.

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

U Aziji, gradovi brzo rastu i sasvim su normalne uniformne stambene kule", rekao je Jacob van Rijs, direktor i suosnivač MVRDVa. „Ovim projektom se trudimo da ponudimo različitost i zajedno dovedemo ljude iz više različitih zajednica. U originalnom master planu planirano je 16 zasebnih kula u okviru kojih bi se nalazile manje ili više iste vrste stanova. Tim iz MVRDVa je detaljno istražio modernu indijsku stanogradnju i napravio sistem sa različitim tipovima stanova unutar jedne zgrade. Ovaj projekat će privući stanovnike iz različitih slojeva društva i sa različitim prihodima što će doneti koristi „Amanora Park Town“. Zahvaljujući spremnosti klijenta da isprobaju nešto novo, postignuta je efikasnost masovne stanogradnje bez smanjenja udobnosti jedinica."

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

Future Towers

Future Towers (foto: Ossip van Duivenbode via MVRDV)

Budući da su troškovi izgradnje u Indiji niski, a liftovi relativno skupi, „Future Towers“ se sastoji samo od četiri cirkulaciona jezgra oko kojih se nalazi devet krila, gde svako sadrži od 17 do 30 spratova. Veliki društveni prostori, poznati pod nazivom „loptice" raštrkani su širom zgrade i projektovani za različite aktivnosti, kao što su mini golf ili briga o deci. Svaka je oslikana tako da stvara osećaj „identiteta susedstva" u različitim delovima zgrade. Spoljna dvorišta kojima se pristupa preko četvorospratnih trouglastih kapija pružaju dodatni prostor za okupljanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;