INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekti gradnje drvetom - Budućnost u izgradnji gradova u Americi

26.11.2018. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

Kako se arhitekte suočavaju sa potrebom za etičkim i održivim projektima u doba kada je prisutna svest o klimatskim promenama, tako se drvena građa vraća na novi, tehnološki impresivan način. Svedoci smo da je poslednjih godina postignut veliki napredak kada je u pitanju korišćenje drveta u izgradnji širom sveta. Samo ove godine, Japan je najavio projekat za veoma visoki drveni neboder u Tokiju do 2041. godine, dok su postavljeni planovi za izgradnju najveće zgrade na svetu od drvene konstrukcije u Holandiji i najvišu svetsku kulu u Norveškoj.

Mogućnost masivne drvene građe da postane dominantan materijal budućih održivih gradova takođe je pokrenuto i u Sjedinjenim Državama tokom 2018. godine. Razvijanje kodova i sve veća dostupnost masovne drvene građe inspiririšu firme, univerzitete i državni aparat da istražuju i ulažu u ambiciozne projekte širom zemlje.

Ove godine je prekretnica bila u Oregonu koji je postao prva američka država koja je legalizovala izgradnju visokih zgrada od drvene građe. MIT je takođe, otkrio svoju tehnologiju, izradivši prototip - montažni objekat od drvene građe „Longhouse“. Zatim University of Arkansas koji je započeo izgradnju prve visokospratnice od drvene građe za svoje potrebe. Prednosti masovne drvene građe su prikazane i na „AIA Conference on Architecture 2018“, u okviru teme „Skica za bolje gradove".

Kao priznanje rastu i potencijalu korišćenja drvene građe u izgradnji, u daljem tekstu biće prikazana četiri projekta koji su trenutno koncipirani po celoj Americi, a koji redefinišu šta je moguće sa drvetom. Ovi projekti pokazuju kako masivna drvena građa može promeniti panoramu američkih gradova.

Timber Towers u Filadelfiji

DC Designers na čelu sa Seanom McTaggartom iz Hickok Cole ušli su u uži izbor za „Skyhive Skyscraper“ izazov za „Philly Timber Towers“ projekat koji treba da predstavi održivost nebodera od drvene građe kao alternativu čeliku i betonu. Dok je tim u procesu izrade projekta novog orijentira za gradski horizont Filadelfije, takođe su dobili i subvenciju za rad na masovnom drvenom objektu „Ranger Station“ .

Timber Towers (foto: Hickok Cole)

River Beech Tower u Čikagu

Arhitekte iz kompanije Perkins + Will su u saradnji sa inženjerima iz firme Thornton Tomasetti, uradili projekat za zgradu od 80 spratova od drvene građe u Čikagu. Projektom je predviđeno 300 dupleksa koristeći eksterni dijagridni sistem koji koristi prirodnu osovinsku čvrstoću drveta. Ovaj projekat je nedavno upoznat sa istraživanjem firme Skidmore, Owings i Merrill Timber Towers (SOM) koja je utvrdila da hibridni sistemi od drveta i betona mogu podržati opterećenja od 37.200kg (8 puta više od potrebnog opterećenja) zajedno sa nekim čeličnim hibridnim sistemima koji mogu biti konkurentni u smislu veličine i otvora podova.

River Beech Tower

River Beech Tower (foto: Perkins + Will)

Mass Timber Multifamily u San Francisku

Jose Brunner iz  firme DLR Group iz San Franciska projektovao je modularnu drvenu kulu na vrhu zgrade koja predstavlja obeležje grada u okviru Mission distrikta u San Francisku za konkurs: „Mission: Housing design competition“. Projekat koristi potencijal masovnog drveta kao jakog, ali laganog materijala za izgradnju, obezbeđujući dodatne stambene jedinice u srcu grada bez potrebe za rušenjem ili zamenom postojećih objekata.

Mass Timber Multifamily

Mass Timber Multifamily (foto: DLR Group)

Timber Bridge na Long Point koridoru u Bruklinu, Njujork

Arhitekta Jun Aizaki iz firme CRÈME je proteklih nekoliko godina radio na projektu „Timber Bridge“ na Long Point koridoru. Predloženo rešenje je plutajući most za koji oni predlažu da bude od drveta. Povezujući Brooklyn i Queens, most treba da poboljša kretanje pešaka, stvaranje zelenih površina i povezivanje zajednica Long Island Citya i Greenpointa u novi deo skoncentrisan na „LongPointu“.

Timber Bridge

Timber Bridge (foto: CREME)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;