IZOLACIJA-468X60-BANNER

Stambena zgrada sastavljena od 140 transportnih kontejnera

09.11.2018. | Adam Williams | New Atlas

„Drivelines Studios“ predstavlja stambeni projekat u Južnoj Africi koji karakteriše to što su stambene jedinice zapravo reciklirani transportni kontejneri. Projekat firme Lot-ek koja ima sedište u Njujorku i Napulju sadrži 140 kontejnera i jedan je od najvećih ove vrste.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

Lokacija „Drivelines Studios“ je na nezgodnoj troulastoj površini u Johanesburgu i sastoji se od dve celine raspoređene u V oblik, sa dvorištem u čijem centru se nalaze bazen i vrt. U ovom gradu se već nalazi objekat koji je napravljen od transportnih kontejnera i služi za smeštaj studenata.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

„Prihvatajući trouglastu geometriju lokacije „Drivelines Studios“ je zamišljen kao pano na kome se dve odvojene celine stambenih jedinica ukrštaju u uskom istočnom kraju parcele, uokvirujući društveni prostor otvorenog unutrašnjeg dvorišta", kažu iz firme Lot-ek. „Kao i na panou, spoljne fasade zgrade su ravne i ispraćene nizom linija, dok su fasade u unutrašnjem delu ispresecane stepenicama, lift kulom, mostovima koji povezuju sve nivoe i otvorenim cirkulacionim stazama koje služe za prelazak u otvoreni prostor."

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

Stočetrdeset transportnih kontejnera izabrano je po bojama i nije prefarbano. Nakon toga su postavljeni jedan na drugi, modifikovani na mestu i postavljena im je izolacija kako bi se ublažile njihove loše toplotne karakteristike. Lot-ek je dodao prozore koji „promovišu“ prirodnu ventilaciju, dok su okviri stepeništa i liftovi dodati kako bi se omogućio lak pristup svakom od sedam spratova.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

„Drivelines Studios“ ima ukupnu površinu od približno 7.000 kvadratnih metara. Prizemlje je zauzeto stambenim i maloprodajnim prostorom, dok se na ostalih šest nivoa nalaze samo stambene jedinice. Stanovi su uređeni kao otvoreni prostori i razlikuju se po veličini, pa idu od 27,8m² do 55,7m². Prostor je podeljen na kuhinju i trpezariju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;