Stambena zgrada sastavljena od 140 transportnih kontejnera

09.11.2018. | Adam Williams | New Atlas

„Drivelines Studios“ predstavlja stambeni projekat u Južnoj Africi koji karakteriše to što su stambene jedinice zapravo reciklirani transportni kontejneri. Projekat firme Lot-ek koja ima sedište u Njujorku i Napulju sadrži 140 kontejnera i jedan je od najvećih ove vrste.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

Lokacija „Drivelines Studios“ je na nezgodnoj troulastoj površini u Johanesburgu i sastoji se od dve celine raspoređene u V oblik, sa dvorištem u čijem centru se nalaze bazen i vrt. U ovom gradu se već nalazi objekat koji je napravljen od transportnih kontejnera i služi za smeštaj studenata.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

„Prihvatajući trouglastu geometriju lokacije „Drivelines Studios“ je zamišljen kao pano na kome se dve odvojene celine stambenih jedinica ukrštaju u uskom istočnom kraju parcele, uokvirujući društveni prostor otvorenog unutrašnjeg dvorišta", kažu iz firme Lot-ek. „Kao i na panou, spoljne fasade zgrade su ravne i ispraćene nizom linija, dok su fasade u unutrašnjem delu ispresecane stepenicama, lift kulom, mostovima koji povezuju sve nivoe i otvorenim cirkulacionim stazama koje služe za prelazak u otvoreni prostor."

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

Stočetrdeset transportnih kontejnera izabrano je po bojama i nije prefarbano. Nakon toga su postavljeni jedan na drugi, modifikovani na mestu i postavljena im je izolacija kako bi se ublažile njihove loše toplotne karakteristike. Lot-ek je dodao prozore koji „promovišu“ prirodnu ventilaciju, dok su okviri stepeništa i liftovi dodati kako bi se omogućio lak pristup svakom od sedam spratova.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

„Drivelines Studios“ ima ukupnu površinu od približno 7.000 kvadratnih metara. Prizemlje je zauzeto stambenim i maloprodajnim prostorom, dok se na ostalih šest nivoa nalaze samo stambene jedinice. Stanovi su uređeni kao otvoreni prostori i razlikuju se po veličini, pa idu od 27,8m² do 55,7m². Prostor je podeljen na kuhinju i trpezariju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo.

Drivelines Studios

Drivelines Studios (foto: Dave Southwood)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece