INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid Architects među kompanijama koje će da grade ruski Mega-Smart City

09.11.2018. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

Kompanija Zaha Hadid Architects je sa firmom TPO Pride Architects iz Rusije sa kojom sarađuje oformila konzorcijum koji je jedan od tri izabrana koji će raditi na realizaciji projekta „Rublyovo-Arkhangelskoye“ na zapadnoj strani ruske prestonice Moskve.

Rublyovo-Arkhangelskoye

Rublyovo-Arkhangelskoye (foto: Flying Architecture)

Tim će raditi sa kolegama iz drugih pobedničkih firmi - Nikken Sekkei, UNK Project, Archea Associati i ABD Architects na izgradnji zgrada koje će se nalaziti na površini od preko 460ha i obuhvataće 4 miliona kvadratnih metara. Preko jedne trećine ove nove četvrti činiće parkovi i šuma koja se graniči sa rekom Moskvom, sa jezerom u centralnom delu na površini od 30 hektara.

Rublyovo-Arkhangelskoye

Rublyovo-Arkhangelskoye (foto: Flying Architecture)

Urbani region će obuhvatiti stambene jedinice za smeštaj 66.500 stanovnika, kao i škole, klinike, saobraćajnu infrastrukturu, delove sa tržnim centrima i 800.000 kvadratnih metara poslovnog prostora kako bi zadovoljili zahteve moskovskog finansijskog, konsultantskog i pravnog sektora.

Rublyovo-Arkhangelskoye

Rublyovo-Arkhangelskoye (foto: Flying Architecture)

Masterplan odgovara brzorastućem gradu, čija je populacija porasla za 30% u poslednjih 20 godina. Projekat nastoji da se prilagodi rastu broja stanovnika u gradu bez povećanja zagušenja u centru grada i da se umesto toga  postavi metro linija koja će biti duga 19 kilometara i povezivati ova dva centra.

Rublyovo-Arkhangelskoye

Rublyovo-Arkhangelskoye (foto: Flying Architecture)

Masterplan treba da bude „globalni reper za pametne i održive gradove" koji integriše električnu mobilnost, usluge i pametne tehnologije, sa prirodom, prožimajući ih kroz srce grada kako bi stvorio „urbano okruženje ekološke tehnologije koja neprimetno integriše prirodu i sisteme koje su ljudi stvorili."

„Radeći sa specijalizovanim timovima u Rusiji i Evropi, razvili smo projekat, koji u središte stavlja ljude, za pametan ujedinjeni grad koji povezuje ljude ne samo kroz inovativnu tehnologiju, već i kroz organizovanje javnog prostora, kroz izgradnju zajednice koja integriše prirodne aspekte lokacije sa principima otvorenosti i inkluzivnosti u visokokvalitetnoj arhitekturi pogodnoj za 21. vek“, rekao je Cristos Passas, direktor projekta iz Zaha Hadid Architects.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;