Održivi neboder projektovan da prkosi vetru

13.07.2018. | Adam Williams | New Atlas

Firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG) je predstavila novi neboder sa staklenom fasadom koji treba da se gradi 2019. godine u Torontu u Kanadi. Ova 46-spratna poslovna zgrada imaće LEED Platinum (standard zelene gradnje), a imaće i zakrivljenu formu koja smanjuje efekte vetra.

Slika 1. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Kula pod nazivom „160 Front Street“ će se nalaziti u centru Toronta blizu „CN Towera“ i biće orijentisana paralelno sa pravcem vetrova koji su karakteristični za taj deo grada, kako bi se smanjili udari i opterećenja vetra. Rizici vezani za udare vetrova su takođe uzeti u obzir prilikom projektovanja ove kule.

Slika 2. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

„Proveli smo dosta vremena radeći analize", objašnjava Smith. „Kula je zakrivljena kako na vrhu tako i na dnu, u cilju da se pomogne konstrukciji prilikom otpornosti na vetar, minimizirajući njegov uticaj na pešački prostor i stvarajući prostranstvo zbijeno susednim trotoarima."

Zaista, AS + GG dosta pažnje pridaje efektima vetra na zgrade. Ova firma stoji iza projekta „Jeddah Tower“  tj. kule koja je u izgradnji i koja će biti visoka 1.007m. Smit je projektovao i „Burj Khalifu“ kada je bio u firmi SOM.

Slika 3. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Da bi se postigla LEED Platinum sertifikacija potrebno je da „160 Front Street“ pokaže da ima značajne karakteristike i tehnologiju vezanu za štednju energije. Planirano je da zgrada dobije i WELL Building Standard, koji meri ukupni uticaj projekta na ljudsko zdravlje.

Slika 4. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

U ovoj ranoj fazi nema mnogo informacija o održivim karakteristikama kule, ali se zna da će se njenom staklenom fasadom smanjiti odsjaj, i da će dnevno svetlo smanjiti potrebu za veštačkim osvetljenjem. Pored toga, karakterisaće je zeleni krov i „ogromna" ušteda vode, jer će biti ugrađeni sistemi za prikupljanje kišnice i korišćenje sive vode.

Slika 5. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Na projektu kule „160 Front Street“ će raditi lokalna firma B + H Architects u saradnji sa firmom Cadillac Fairview. Još uvek se ne zna kolika će biti visina kule, ali iz Skyscraper Centra kažu da će biti 240m.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...