Održivi neboder projektovan da prkosi vetru

13.07.2018. | Adam Williams | New Atlas

Firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG) je predstavila novi neboder sa staklenom fasadom koji treba da se gradi 2019. godine u Torontu u Kanadi. Ova 46-spratna poslovna zgrada imaće LEED Platinum (standard zelene gradnje), a imaće i zakrivljenu formu koja smanjuje efekte vetra.

Slika 1. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Kula pod nazivom „160 Front Street“ će se nalaziti u centru Toronta blizu „CN Towera“ i biće orijentisana paralelno sa pravcem vetrova koji su karakteristični za taj deo grada, kako bi se smanjili udari i opterećenja vetra. Rizici vezani za udare vetrova su takođe uzeti u obzir prilikom projektovanja ove kule.

Slika 2. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

„Proveli smo dosta vremena radeći analize", objašnjava Smith. „Kula je zakrivljena kako na vrhu tako i na dnu, u cilju da se pomogne konstrukciji prilikom otpornosti na vetar, minimizirajući njegov uticaj na pešački prostor i stvarajući prostranstvo zbijeno susednim trotoarima."

Zaista, AS + GG dosta pažnje pridaje efektima vetra na zgrade. Ova firma stoji iza projekta „Jeddah Tower“  tj. kule koja je u izgradnji i koja će biti visoka 1.007m. Smit je projektovao i „Burj Khalifu“ kada je bio u firmi SOM.

Slika 3. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Da bi se postigla LEED Platinum sertifikacija potrebno je da „160 Front Street“ pokaže da ima značajne karakteristike i tehnologiju vezanu za štednju energije. Planirano je da zgrada dobije i WELL Building Standard, koji meri ukupni uticaj projekta na ljudsko zdravlje.

Slika 4. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

U ovoj ranoj fazi nema mnogo informacija o održivim karakteristikama kule, ali se zna da će se njenom staklenom fasadom smanjiti odsjaj, i da će dnevno svetlo smanjiti potrebu za veštačkim osvetljenjem. Pored toga, karakterisaće je zeleni krov i „ogromna" ušteda vode, jer će biti ugrađeni sistemi za prikupljanje kišnice i korišćenje sive vode.

Slika 5. „160 Front Street“ (foto: AS + GG)

Na projektu kule „160 Front Street“ će raditi lokalna firma B + H Architects u saradnji sa firmom Cadillac Fairview. Još uvek se ne zna kolika će biti visina kule, ali iz Skyscraper Centra kažu da će biti 240m.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?