INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Skriveno osvetljenje

21.06.2018. | Arch Daily

Pažljivo projektovano ili u potpunosti prepušteno fukcionalnosti, osvetljenje može biti odlučujući faktor kada se govori o kvalitetu prostora, utičući na način na koji ga korisnik opaža i naseljuje.

Iako se smatralo da je objekat nezavisan od većine arhitektonskih elemenata, rasveta je često u korelaciji sa zidovima, plafonima i podovima, skrivajući se u potpunosti sve dok ne zatreba. Kako suptilno osvetliti konstrukciju da istovremeno odaje impresivni utisak?

Slika 1. Skriveno osvetljenje (foto: Arch Daily)

Ugrađeno osvetljenje

Kroz suptilne perforacije u zidovima zgrada, svetlost se reflektuje od materijala i potpuno je integrisano u njega. Ovaj „svetlosni rez" može se razlikovati po širini i dužini, pružajući različite svetlosne efekte na površinama.

Slika 2. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Linearno osveljenje

Ovaj sistem poboljšava i ističe dužinu prostora, neprestano ga osvetljava ili virtuelno deli popreko. Pored toga, može funkcionisati kao putokaz za kretanje ljudi.

Slika 3. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Trakasto osvetljenje

Ove ugradne svetiljke su skrivene od pogleda kako bi istakle arhitektonske ili pejzažne elemente, unutra ili na otvorenom. Kao i u prethodnim slučajevima, mogu služiti kao vodilje tokom noći.

Slika 4. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Tačkasto osvetljenje

Takođe obezbeđuju slične karakteristike kao i prethodni sistem, naglašavajući zidove, podove ili plafone. Svetiljke su izrađene od nerđajućeg čelika kako bi izdržale različite vremenske uslove.

Slika 5. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

Svetlosni konstruktivni elementi

Ova inovativna „svetlosna opeka" osvetljava fasadu iz same fasade. Svetlosni konstruktivni elementi ugrađeni su u sam zid, pa tako po izgledu imamo imitaciju tradicionalne opeke. Mogu se nalaziti u sredini ili uglu konstrukcije, a takođe mogu biti ugrađeni ili postavljeni u okviru zakrivljenih zidova.

Slika 6. Skriveno osvetljenje (foto: SIMES)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;