Hrvatski paviljon - Jedna od najvećih 3D štampanih konstrukcija

14.06.2018. | Lucy Wang | Inhabitat

Arhitekta Bruno Juričić predstavio je jednu od najvećih i najsloženijih 3D štampanih konstrukcija na 16. Venice Architecture Biennale. Nazvana „Cloud Pergola“/„Architecture of Hospitality“, ova masivna, lokacijski specifična konstrukcija paviljona Hrvatske sadrži 300 kilograma biorazgradive plastike korišćene za 3D štampu. Interaktivna instalacija poput oblaka poziva posetioce da razmišljaju o temama gostoprimstva, klimatskim promena i društvenim pitanjima.

Slika 1. „Cloud Pergola“ (foto: Jan Stojković)

„Cloud Pergola“ na savremeni način uzima u obzir klasičnu konstrukciju pergole sa Mediterana, prostor u kojem se „privatno i javno spajaju". Autor i vođa projekta Bruno Juričić je u saradnji sa Arupom, Ai-Buildom i Alisom Andrašek stvorio ovaj inovativni paviljon. Glavni fokus paviljona je na „Cloud Drawing", odnosno 3D štampanu konstrukciju izgrađenu od voksela raspoređenih u masi sličnoj fluidnoj, koristeći više od 100.000 ekstrudiranih elemenata. „Višenamenski algoritam" koji je izgrađen sa podacima koji se tiču formiranja oblaka i specifičnim podacima o okolini, korišćen je da prenese informacije na projektovanu rešetkastu formu i njen raspored.

Slika 2. „Cloud Pergola“ (foto: Jan Stojković)

„Cloud Pergola“ je upotpunjen umetničkim delima koja pomažu u stvaranju izvrsnog iskustva. Rad na zidu Vlatke Horvat „To Still the Eye" istražuje „pojam horizonta kao fizičke manifestacije udaljenosti i metafore za budućnost, želeći da reši taj osećaj mogućnosti", dok je „Ephemeral Garden" umetnice Maje Kuzmanović audio instalacija".

Slika 3. „Cloud Pergola“ (foto: Jan Stojković)

„Želeo sam da paviljon potisne granice estetike, prostornih i tektonskih posledica nastalih paradigmi povećane inteligencije na prelazu između arhitekture, umetnosti i inženjeringa tako što ću predstaviti pergolu u pravoj veličini napravljenu pomoću 3D robotskog konstruisanja i automatizovanih protokola projektovanja", rekao je Bruno Juričić u saopštenju. „„Cloud Pergola“ je zamišljena kao paradigma iza koje treba da stoji arhitektura u 21. veku."

Slika 4. „Cloud Pergola“ (foto: Jan Stojković)

Arup i 3D proizvodni tim Ai-Builda razvili su jednostavnu montažnu sekvencu za „Cloud Pergola“, koja će biti poslata na „put“ nakon završetka Venecijanskog bijenala. Hrvatski paviljon biće izložen tokom čitavog trajanja arhitektonskog Bijenala do 25. novembra 2018. godine.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...