INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid Architects transformiše najveću luku u Rusiji

08.06.2018. | Adam Williams | New Atlas

Na arhitektonskom konkursu za projektovanje najveće ruske luke za transport u Novorosijsku, koja se prostire na 13,9 hektara pobedila je firma Zaha Hadid Architects (ZHA). Projekat treba da počne sa realizacijom u drugoj polovini 2019. godine.

Slika 1. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

ZHA iza sebe ima luksuzni projekat luke „Port Houseom“ u Antverpenu. Međutim, projekat „Admiral Serebryakov Embankment“ je znatno obimniji.

Lociran na obali Crnog mora, grad-luka Novorosijsk povezuje Rusiju sa Mediteranom, Atlantskim okeanom i Sueckim kanalom. Ova luka je najveća u Rusiji i treća najprometnija luka u Evropi. Projekat firme podrazumeva novu ribarsku luku, marinu, hotel i pristanište, kao i javne trgove, vrtove i parkove. Pristup vozilima će biti ograničen.

Slika 2. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

Projekat će obuhvatiti i devet zgrada, sve pod uglom, kako bi se ublažilo remećenje postojećih pogleda na more iz grada, i sve će u osnovi imati isti dizajn.

Slika 3. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

„Primenjujući koncept „instanciranja" u kojem se devet iteracija jedne forme razvija kroz gradijent širom lokacije, konfiguracija svake zgrade se postavlja prema jedinstvenoj funkciji, uslovima i zahtevima", kaže kompanija. „Kao i kod time-lapse fotografisanja koje obuhvata devet instanci subjekta koji se fotografiše u određenom vremenskom periodu, ova evolucijska sekvenca postaje master plan za sebe. Digitalni kompjuterski model koji je razvijen za ovaj master plan u Novorosijsku funkcioniše kao alat za urbanizam koji analizira mnogo različitih programskih i socio-ekonomskih uslova za definisanje novih zgrada unutar master plana".

Slika 4. „Admiral Serebryakov Embankment“ (foto: VA)

U projekat će biti uključena i ruska firma Pride TPO.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;