INFONET-468X60-BANNER

Pobednici međunarodnog takmičenja za standardni koncept stanovanja

22.05.2018. | Arch Daily

U okviru 3. Foruma za zaštitu životne sredine održanom u Kalinjingradu u Rusiji, sa temom „Sve o stanovanju", organizatori su predstavili pobedničke projekte i to na „Otvorenom međunarodnom takmičenju za standardni koncept stanovanja i rezidencijalni razvoj“.

Takmičenje je organizovano od strane Ministarstva građevinarstva, stambenih i komunalnih poslova, Korporacije za stanovanje i urbanizam u Rusiji (DOM.RF) i Strelke KB i imalo je za cilj da se urade stambeni projekti za tri različita urbanistička modela u zavisnosti od objekata koji bi se tu nalazili, pa su definisani: niski, srednji i visoki.

Učešće je uzelo ukupno 399 projekata iz 39 različitih zemalja, uključujući Rusiju, Italiju, Španiju, Francusku, Holandiju i Indiju. Najpopularniji urbani model među predlozima je bio za objekte srednje visine, tj. zgrade koje imaju između 5 i 7 spratova. Model je uključvao i razvoj lokalne infrastrukture i područja za rekreativne aktivnosti.

Firme TA.R.I-Architects (Italija), Grupo H d.o.o (Slovenija), Plan_B (Rusija), Archifellows (Rusija) i ESCHER (Rusija) su proglašeni pobednicima i svaka od njih je dobila po 2 miliona rubalja (32.100 USD). Pored toga, prvih pet finalista je dobilo još 1,5 miliona rubalja (24.100 USD), dok je sa 1 miliona rubalja (16.050 USD) nagrađeno sledećih 10 izvanrednih projekata. U nastavku možete pogledati prvih 5 pobedničkih projekata i pročitati šta su imali da kažu iz projektnih timova.

TA.R.I- Architects (Italija): „Za veće mogućnosti personalizacije"

„Zahvaljujući učešću građana od samog početka, bilo je moguće vratiti osećaj pripadnosti i identifikacije. Ovo je, po našem mišljenju, početna tačka i stvarno inovativno rešenje koje prepoznaje kuću kao prostorno proširenje nas samih, koje igra važnu ulogu ne samo kada treba da nam poželi dobrodošlicu, već da nas zastupa, potvrđujući ko smo mi."

GRUPO H.d.o.o. (Slovenija): „Za nekonvencionalni fokus na raznovrsne životne scenarije"

„Naše rešenje je inovativno na način koji je duboko ukorenjen u tradiciju masovnog stanovanja u Rusiji i našem domu Sloveniji i regionu bivše Jugoslavije. Uzeli smo sva načela koja su postojala, unapredili ih i nastavili da radimo na toj dobroj osnovi. Naši glavni ciljevi za stvaranje modernih stanova otvorenog koncepta i kuća je da se oni mogu prilagoditi potrebama stanara, i da se na taj način postignu pragmatična i fleksibilna rešenja."

Plan_B (Rusija): „Za izuzetnu fleksibilnost planiranih rešenja"

„Naše rešenje omogućava građanima da eksperimentišu sa granicama prostornih transformacija, granicama društvene komunikacije, granicama samoidentiteta. Sa našim projektom, postavili smo široku osnovu mogućnosti za ovakve eksperimente. "

Archifellows (Rusija): „Za poštovanje potreba korisnika uz projektna rešenja"

"Sa našim projektima težimo ka razvoju korisničkog iskustva, a ne samo stvaranju novih prostora. Pokušavamo da percepiramo arhitekturu kao uslugu koja je, pre svega, namenjena ljudima i da uvek poboljšava naš pristup."

ESCHER (Rusija): „Za pružanje dimaničnih i raznovrsnih javnih prostora"

„Stvorili smo specifičan oblik koji se može rotirati, tako da donosimo raznovrsnost i stvaramo kuću koju želimo. Ovo je nešto nalik slaganju lego kocki i pravljenju konstrukcija."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;