INFONET-468X60-BANNER

Plastične kese za izgradnju puteva u Gani

10.04.2018. | Lacy Cooke | Inhabitat

Samo dva odsto plastičnog otpada u Gani se reciklira, sudeći prema video zapisu Svetskog ekonomskog foruma (WEF). Međutim, jedna od lokalnih kompanija se nada da će promeniti tu statistiku. Nelplast Ghana Limited se fokusira na industrijsku preradu, pretvara plastične kese u blokove za popločavanje koji se mogu koristiti za izgradnju puteva. U ovu svrhu se ne koriste samo plastične kese, već bilo koji plastični otpad.

Slika 1. Blokovi od plastičnih kesa (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zahvaljujući Nelplastu, plastične kese sada mogu imati „novi život“ i postati deo puta. Nelplast komada kese i meša ih sa peskom kako bi stvorio ono što WEF opisuje kao „novi oblik asfalta". Ovaj asfalt zahteva manje prirodnih resursa za stvaranje, traje dugo i otporan je na udarce. Za njegovo stvaranje se mogu koristiti ne samo plastične kese, već bilo koji plastični otpad.

Inženjer za mreže Nelson Boateng stoji iza Nelplasta i na sajtu Konbini je rečeno da je on razvio asfalt koji se sastoji od 60 odsto plastike i 40 odsto peska. Stvorio je sopstvenu mašinu za reciklažu pomoću metalnog otpada i pokrenuo kompaniju koja reciklira oko 4.400 kilograma plastičnog otpada. Na web sajtu kompanije Nelplast stoji da Boateng poseduje „preko 20 godina iskustva u industriji reciklaže".

Slika 2. Blokovi od plastičnih kesa (preuzeto sa www.inhabitat.com)

WEF-ov video snimak kaže da Ministarstvo životne sredine u Gani već ima blokove za popločavanje u jednom od okruga, ali želi da pomogne Nelplastu da se dalje razvija. Pored toga što kompanija pomaže u čišćenju životne sredine, Boateng je otvorio i radna mesta pa kompanija direktno i indirektno zapošljava preko 230 ljudi.

Nelplast ima za cilj da „prvo traži interese za životnu sredinu u okviru svojih procesa". Na primer, kompanija se bavi i prodajom plastičnih krovnih pločica i nudi konsalting u oblasti pokretanja kompanija za reciklažu. Njeni ciljevi uključuju reciklažu „oko 70 odsto plastičnog otpada koje zemlja proizvodi na dnevnom nivou za proizvode koji su korisni ljudima i koje koriste u svakodnevnom životu."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;