Roboti zavarivači izgradili 3D štampani čelični most

05.04.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Još u junu 2015. godine čuli smo o tome kako holandska firma koja se bavi 3D štampom MX3D planira da štampa pešački čelični most preko amsterdamskog kanala Oderezijds Achterburgwal. Most je kompletiran i ostalo je još samo da se postavi preko kanala.

Kompanija je za izgradnju mosta koristila svoja četiri MX3D-metal robota.

Slika 1. Izgrađen 3D šatmpani čelični most (foto: MX3D)

Oni se sastoje od robotske ručice za zavarivanje koja postavlja „grudvicu“ istopljenog metala, a zatim dodaje još jednu „grudvicu“ na vrhu, nakon čega se stvrdnjava i nastavlja taj proces sve dok se ne stvori celi metalni stub. Kontrolišući tačku u prostoru gde se vrši zavarivanje, moguće je kontrolisati orijentaciju stubova, ​​čak i kada se oni međusobno prepliću. Nisu potrebni nikakvi prateći materijali i mogu se stvoriti prilično velike konstrukcije.

Slika 2. Izgrađen 3D šatmpani čelični most (foto: MX3D)

Most je dug 12,5m i širok 6,3m, a za njegovu štampu je bilo potrebno 6 meseci. U njega je ugrađeno 4.500kg nerđajućeg čelika i 1.100km žice.

Prvobitno je bilo planirano da će MX3D roboti štampati most na lokaciji, tako što bi išli sa štampom sa jedne strane i sami sebi pravili put preko reke. Međutim, ispostavilo se da je to nepraktično.

Slika 3. Izgrađen 3D šatmpani čelični most (foto: MX3D)

„Oudezijds Achterburgwal - mesto gde će se most biti postavljen je veoma prometno mesto da bi se tu štampalo", rekao je Oleg Vishniakou iz kompanije. „Puno pešaka tuda prođe tokom dana pa bi bilo teško dobiti dozvolu za zatvaranje. Takođe bi trebao i 24/7 nadzor na mestu štampanja kako bi se zaštitili roboti."

Slika 4. Izgrađen 3D šatmpani čelični most (foto: MX3D)

Most će sada biti podvrgnut testovima opterećenja kako bi se verifikovala izdržljivost konstrukcije, pre nego što bude postavljen preko kanala.

Slika 5. Izgrađen 3D šatmpani čelični most (foto: MX3D)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...