INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Sofa - prava prestonica vašeg stana

04.05.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Pošto sofa najčešće dominira u dnevnoj sobi, ne treba žuriti pri njenom odabiru. Postoje pitanja koja treba postaviti sebi i ukućanima pre nego što se odlučite:

Čemu će služiti?

Pitanje može izazvati osmeh, ali vredi da se postavi. Hoćete li tu čitati? Jesti s vremena na vreme? Hoće li služiti kao pomoćni ležaj za vaše ili prijatelje vaše dece ili za kućnog ljubimca? Izaberite sofu prema funkciji koju će imati i prema vašem načinu života.

Koliko cenim udobnost?

Što je veća gustina sunđera i sedišta, to je sofa udobnija. Sofe se ocenjuju kao udobne kada je gustina veća od 25 kg/m3. Pored toga vodi se računa o otpornosti (sposobnosti sunđera da povrati početnu formu nakon što ste sedeli na njemu).

Koji mebl izabrati?

Ponovo: vodite računa o vašem načinu života. Ako živite okruženi decom i životinjama, opredelite se za mebl koji se lako održava ili izaberite prekrivače od mikrofibra. Koža zahteva posebnu negu kako bi vremenom postala još bolja. Pamuk i lan imaju žalosnu osobinu da loše stare, a velur, ako nije dobrog kvaliteta, ućeba se.

Sofa od kože mora redovno da se održava brisanjem prašine uz pomoć meke krpe. Svakih šest meseci treba je čistiti uz pomoć specijalnog sapuna i premazivati kremom za negu kožnog nameštaja. Ako je od tkanine, prašinu sa sofe treba uklanjati dvaput mesečno usisivačem i mekom četkom. Dvaput godišnje treba je oprati uz pomoć šampona ili suve pene, pošto ste proizvod prethodno isprobali na jednom malom, što manje uočljivom delu sofe. Sve delove koji mogu da se skinu perite u hladnoj vodi u mašini i, dok su još vlažni, navucite ih natrag.

Koji bi bio idealan oblik?

Sofa ne bi trebalo nikad da ometa kretanje u prostoriji. Sve treba da bude u dobrom skladu. U veoma malim dnevnim sobama treba zaboraviti na ugaone garniture koje proždiru prostor i treba razmišljati o dvosedu. Pre nego što odete u prodavnicu, neophodno je da se usredsredite na pitanje dužine, dubine i visine vaše buduće sofe.

Dobro je znati: sofa se nikad ne naslanja na zid. Vodite računa o tom dodatno potrebnom prostoru.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;