Ugradni plakari širom vašeg stana

16.06.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Pošto je sve manje prostora u našim domovima, sve češće se odlučujemo za plakare, pre svega ugradne. Ima ormana koji su umetničko delo sami po sebi i koji divno izgledaju u rustičnim ambijentima, a i onih koji u modernim  deluju kao kontrast i daju idealan izgled prostoru.

Ipak, ako želimo da makar negde maksimalno iskoristimo prostor, najpre se  odlučujemo da žrtvujemo ormare. Ta odluka nam je olakšana i sve većim izborom vrsta ugrdnih plakara.

Plakare možemo ugraditi u bilo koju prostoriju stana i uklopiti u svaki stil enterijera, čak i tradicionalan. Treba samo voditi računa da izbor odgovara i prostoriji odnosno nameni plakara i da se uklopi u ambijent.

Plakari za držanje  garderobe mogu se staviti u predsoblja i spavaće sobe, a, ako postoji potreba, i u dnevnu sobu gde se izrađuju u varijanti regala. U većim kupatilima ili čak i u manjim koji imaju neiskorišćen prostor između dva zida, plakar može da služi za odlaganje peškira, bade-mantila i drugog tekstila potrebnog u ovoj prostoriji i za kamufliranje pregrade za prljav veš.

U kuhinji, plakar može da sadrži kuhinjske aparate i sudoperu. Neiskorišćen prostror ispod stepenica takođe može da se iskoristi za smeštanje plakara. Prema nameni i prema enterijeru u koji ih treba ugraditi, biramo jednu od tri osnovne vrste plakara:

Plakari sa kliznim vratima

Praktični naročito po pitanju uštede prostora, plakari sa kliznim vratima imaju izuzetno moderan izgled. Sastavljeni su od dekorativnih panela koje biramo tako da se uklope u naš enterijer. Najbolji su kad je u pitanju ušteda prostora jer ne opterećuju ni nakoji način prostor okolo. Vrata tj. paneli se pomeraju po šinama koje su ugrađene u pod i plafon.

Vrata se mogu sastojati od 2, 3 čak i 6 panela. Svi paneli mogu biti urađeni sa ogledalima što posebno odgovara malim prostorijama, u različitim bojama – jedna svetla boja takođe odgovara malim prostorima, u različitim dezenima – možete se igrati dekorom naročito u dečijim sobama ili koristiti dezen drveta ili čak i ugraditi plakare sa frontovima od punog drveta i to uklopiti u klasični enterijer. Skoro sve ove varijante mogu i da se kombinuju međusobno, a sve u cilju što boljeg uklapanja sa postojećim ambijentom.

Plakari sa harmonika vratima

Plakari sa harmonika vratima omogućavaju pristup praktično celom unutrašnjem prostoru odjednom. Na prvi pogled znate šta sve sadrži vaš plakar. Ova vrsta plakara je idealna za površine male širine. Ovi plakari zahtevaju određeni spoljašnji prostor – 20 do 40cm. Ovi plakari mogu biti izrađeni od različitih masiva koji se uklapaju u različite stilove: bukva odgovara modernom stilu, a hrast i jela tradicionalnom npr. Plakari sa harmonika vratima na kojima su ogledala su idealni za kupatila – širina tih plakar je najčešće mala, te vam je potreban što bolji pregled unutrašnjosti, ogledala čine da prostor izgleda veći i neophodna su ionako u kupatilu.

Plakari sa klasičnim vratima

Plakari sa panelima na bočno vešanje su ustvari plakari sa klasičnim vratima. Oni zato imaju prednost klasičnih ormara – pristup unutrašnjosti plakara je totalan. Ali, zato imaju i jednu lošu stranu, nužan prostor ispred od oko 50 do 60cm za otvaranje. Vrata ovih plakara mogu u potpunosti biti izrađena u stilu vašeg nameštaja, pa tako mogu odlično da se uklope i sa stilskim nameštajem.

U zavisnosti od toga za koju vrstu otvaranja se odlučite, moraćete da se odlučite i za određeni raspored unutrašnjih elemnata. Ipak, i pored tog ograničenja, danas je veoma lako svaki ugradni plakar apsolutno prilagoditi svojim potrebama. Raznovrstan okov i elementi omogućuju da se svaki iskoristi maksimalno. Za male plakare dobro je razmisliti o okretnim tzv karusel elementima, fioke mogu biti različitih dimenzija, možete obezbediti poseban prostor i za cipele i za sitnice itd. Ne zaboravite da svoj plakar dobro osvetlite. To će svakodnevnu potragu učiniti mnogo lakšom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...