IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Stvorite željeno raspoloženje - dizajnirajte sobnu atmosferu prema svojim željama

01.07.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Uprkos stvarnoj veličini vaše sobe postoje brojne dizajnerske tehnike i trikovi koji vam mogu pomoći da stvorite osećaj prostranosti ili udobnosti - zavisno od vaših ličnih potreba.

Uživajte u ovim savetima kako da dizajnirate sobu u skladu sa svojim stilom, karakterom i raspoloženjem.

Želite je prostranu...

Volite širom otvorene prostore i želite da u svoju sobu uvedete spoljašnje okruženje? Možete iskoristiti savremeni dizajn i za stil svoje dekoracije odabrati svetli i vazdušast pristup. Obo su neki od saveta kako da postignete prostraniji doživljaj u svojoj sobi...

Osvetljenje

Kako biste stvorili osećaj prostranosti kada dizajnirate sobu važno je da uklonite sve senke koje bi mogle da podele sobu na više manjih celina. Zato se trudite da obezbedite meko i ravnomerno osvetljenje. Izbegavajte plafonsko osvetljenje jer ono čini da plafon izgleda niže. Difuzno, ambijentalno svetlo najpovoljnije je za stvaranje efekta prostornosti.

Boja

Meke boje i monohromatski spektar veoma su popularni u dizajnu stambenog prostora. Koristite pastelne boje, krem, bež, sivu, zelenu... Ovim bojama možete dekorisati pod i zidove, dok plafon uvek treba da ostane najsvetliji u prostoriji, veoma često i potpuno beo.

Teksture

Uzdržavajte se od jakih i teških tekstura. Glatke površine reflektuju više svetla i čine da soba deluje prostranije. Takođe, izbegavajte podove sa jakim teksturama. Opredelite se za glatke podove kao što su pločice, kamen, svetli prirodni i veštački podovi, pre nego za tepihe i sl. Refleksiji svetla koja čini da soba deluje prostranije pomoći će i ogledala ili hromirane površine.

Dezeni

Ograničite broj i raznolikost dezena kako biste ostvarili vazdušastiji doživljaj u prostoriji. Osnovna ideja je da pogled ne treba da bude zaustavljen dok putuje po prostoriji. Zapravo, bogatije dezene u ovakvim prostorima možete sačuvati za detalje u enterijeru kao što su jastučići na garnituri za sedenje ili podmetači na stočiću.

Nameštaj

Izbor i raspored komada nameštaja ključni su za dizajn enterijera. Najveće komade držite uza zid kad god je to moguće. Takođe, važno je da ih postavite naspram izvora svetla, naročito onda kada različite dubine, na primer komode za TV, prave prejaku igru svetla i senki. Birajte nameštaj čija je boja u skladu sa tonovima poda i zidova.

Dajte prednost onim komadima koji su odvojeni od poda nožicama i odaju utisak lakoće. I završna obrada površina nameštaja treba da bude uzdržana od jakih tekstura čime će doprinostiti razlivanju difuznog svetla po prostoriji.

I naravno, najvažnije je da koristite što je moguće manje komada nameštaja - ormare ili suvišne komode možete smestiti negde drugde i zadržati u stanu jednu sobu koja će ispuniti vašu potrebu za otvorenim prostorom.

Želite je udobnu...

Vaša soba, vaše gnezdo. Želite da budete uvijeni, ušuškani u nju. Okruženi njenom toplinom i komforom senzualnog prostora. Ovo su neki od saveta koje bi trebalo da uzmete u obzir kada pravite intimno okruženje.

Osvetljenje

Koristite direktno osvetljenje. Senke koje tako nastaju učiniće da pojedini delovi prostora nestanu iz vida a oni drugi vam se približe na dohvat ruke. Plafonsko osvetljenje približiće vam ga, a lampe koje bacaju svetlo direktno na dole doprineće osećaju bliskosti. Takođe, važno je opredeliti se za klasične sijalice pre nego za halogene, ili prozirne abažure koji će sobu obojiti u toplije tonove.

Boje

Izaberite jake boje za podove i zidove. Na ovaj način različite elemente prostora približićete jedne drugima. Tamni tonovi podova i zidova: tamnobraon, crvenomrki, teget ili tamnozeleni, stvorće utisak manjeg, toplijeg prostora.

Teksture

Jake teksture uneće toplinu u vašu sobu: čupavi tepisi, prekrivači na garniturama za sedenje, draperije, masivni tamni parketi, brodski pod ili rustične pločice... Koristite grublje teksture za svaki element prostora: gvožđe umesto hromiranih površina, ciglu umesto glatkih pločica, zavese od tkanine umesto venecijanera...

Dezeni

Bogatstvo dezena u velikoj meri doprinosi udobnosti prostora. Orijentalni tepisi ili bogato dekorisane tapete, šarene presvlake, oslikana ili štampana dekoracija na nameštaju, sve to zajedno ili samo neki od tih trikova umanjiće subjektivni doživljaj prostora. Ipak, sa ovim treba biti naročito oprezan i ne treba preterivati kako bi bio izbegnut efekat grobnice.

Nameštaj

Opredelite se za tamne ili tapacirane komade koji se čine većim nego što jesu. Jaka tekstura ili dezen sa većim motivima doprineće utisku udobnosti fotelje ili sofe. Postavite nameštaj dalje od zida ukoliko je to moguće, ali čak i rastojanje od 15cm stvoriće senke koje pospešuju utisak intime.

Takođe, rasporedom i izborom nameštaja sobu možete podeliti na nakoliko manjih vizuelnih i funkcionalnih celina: fotelja pored police sa knjigama - biblioteka, komoda za TV sa sofom - kutak za odmor, pisaći stočić sa stolicom - radni prostor, biljka pored balkonskih vrata - fragment zimske bašte...

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


GMINŽENJERING-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;