INFONET-468X60-BANNER

„Čupava fasada“

11.01.2018. | Alya Abourezk | Arch Daily

„Čupavo“ nije pojam koji se koristi da bi se opisala arhitektura. Međutim, „čupava" spoljašnjost je upravo ono što karakteriše ovu mikro kancelariju čija je spoljna fasada u potpunosti obložena glavama četki od prorodnih vlakana kokosa. Projekat je osmislila kompanija 2hD Architecture Workshop iz Velike Britanije.

Slika 1. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Detalji i spojnice glava četki su u velikoj meri skrivene kako bi se omogućilo da se učvrste glave i dobije kontinuirana i vizuelno difuzna površina. Ovo sakriva sve ono što se dešava u unutrašnjosti i konstrukcija postoji samo kao predmet intriga.

Slika 2. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Projekat pod nazivom „Mission Control“ je vežba teleportacije, osmišljena tako da korisnici iz svakodnevne gužve i vreve uđu u drugi svet, koji je miran, opuštajuć i gde mogu da se fokusiraju. Namera je bila da se stvori antiteza „otvorenom prostoru sa pogledom na okruženje i „prolasku“ iz unutrašnjeg u spoljni prostor". Nasuprot tome, stvorena je skoro pa monaška ćelija, udaljena od fizičkog konteksta i svetske distrakcije i savršena za rešavanje dnevnih zadataka.

Slika 3. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Ulazak u zatvoreni prostor je neka vrsta „ceremonijalnog“ procesa koji simbolizuje svakodnevno menjanje - vreme za mentalno pripremanje za dan koji je pred nama. Mali ritual ulaska zahteva interakciju i koncentraciju, stvarajući udaljenost od bilo čega drugog u vašem umu - mora se naći sakriveni panel koji čini zid pokriven sa glavama četki, zatim da se povuku klizna vrata teškog pokrivača i da se gura ka unutra.

Slika 4. „Mission Control“ (foto: Tom Hughes)

U unutrašnjosti, „Mission Control“ se nalazi udoban, spokojan prostor. Unutrašnji zidovi i plafoni su obavijeni izbeljenom šperpločom i obloženi izolacijom od ovčije vune, kako bi se stvorila zdrava, prirodna atmosfera koja se lako zagreva toplotom tela i grejanjem kompjutera. Jedan krovni prozor osvetljava prostor, dok su u sredini smeštena dva stola jedan nasuprot drugog.

Slika 5. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Pošto se vrata iza vas zatvore, kutija se „zapečaćuje“ i odvanjanje se završava a fokusiranje počinje.

Slika 6. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;