„Čupava fasada“

11.01.2018. | Alya Abourezk | Arch Daily

„Čupavo“ nije pojam koji se koristi da bi se opisala arhitektura. Međutim, „čupava" spoljašnjost je upravo ono što karakteriše ovu mikro kancelariju čija je spoljna fasada u potpunosti obložena glavama četki od prorodnih vlakana kokosa. Projekat je osmislila kompanija 2hD Architecture Workshop iz Velike Britanije.

Slika 1. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Detalji i spojnice glava četki su u velikoj meri skrivene kako bi se omogućilo da se učvrste glave i dobije kontinuirana i vizuelno difuzna površina. Ovo sakriva sve ono što se dešava u unutrašnjosti i konstrukcija postoji samo kao predmet intriga.

Slika 2. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Projekat pod nazivom „Mission Control“ je vežba teleportacije, osmišljena tako da korisnici iz svakodnevne gužve i vreve uđu u drugi svet, koji je miran, opuštajuć i gde mogu da se fokusiraju. Namera je bila da se stvori antiteza „otvorenom prostoru sa pogledom na okruženje i „prolasku“ iz unutrašnjeg u spoljni prostor". Nasuprot tome, stvorena je skoro pa monaška ćelija, udaljena od fizičkog konteksta i svetske distrakcije i savršena za rešavanje dnevnih zadataka.

Slika 3. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Ulazak u zatvoreni prostor je neka vrsta „ceremonijalnog“ procesa koji simbolizuje svakodnevno menjanje - vreme za mentalno pripremanje za dan koji je pred nama. Mali ritual ulaska zahteva interakciju i koncentraciju, stvarajući udaljenost od bilo čega drugog u vašem umu - mora se naći sakriveni panel koji čini zid pokriven sa glavama četki, zatim da se povuku klizna vrata teškog pokrivača i da se gura ka unutra.

Slika 4. „Mission Control“ (foto: Tom Hughes)

U unutrašnjosti, „Mission Control“ se nalazi udoban, spokojan prostor. Unutrašnji zidovi i plafoni su obavijeni izbeljenom šperpločom i obloženi izolacijom od ovčije vune, kako bi se stvorila zdrava, prirodna atmosfera koja se lako zagreva toplotom tela i grejanjem kompjutera. Jedan krovni prozor osvetljava prostor, dok su u sredini smeštena dva stola jedan nasuprot drugog.

Slika 5. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Pošto se vrata iza vas zatvore, kutija se „zapečaćuje“ i odvanjanje se završava a fokusiranje počinje.

Slika 6. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...