„Čupava fasada“

11.01.2018. | Alya Abourezk | Arch Daily

„Čupavo“ nije pojam koji se koristi da bi se opisala arhitektura. Međutim, „čupava" spoljašnjost je upravo ono što karakteriše ovu mikro kancelariju čija je spoljna fasada u potpunosti obložena glavama četki od prorodnih vlakana kokosa. Projekat je osmislila kompanija 2hD Architecture Workshop iz Velike Britanije.

Slika 1. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Detalji i spojnice glava četki su u velikoj meri skrivene kako bi se omogućilo da se učvrste glave i dobije kontinuirana i vizuelno difuzna površina. Ovo sakriva sve ono što se dešava u unutrašnjosti i konstrukcija postoji samo kao predmet intriga.

Slika 2. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Projekat pod nazivom „Mission Control“ je vežba teleportacije, osmišljena tako da korisnici iz svakodnevne gužve i vreve uđu u drugi svet, koji je miran, opuštajuć i gde mogu da se fokusiraju. Namera je bila da se stvori antiteza „otvorenom prostoru sa pogledom na okruženje i „prolasku“ iz unutrašnjeg u spoljni prostor". Nasuprot tome, stvorena je skoro pa monaška ćelija, udaljena od fizičkog konteksta i svetske distrakcije i savršena za rešavanje dnevnih zadataka.

Slika 3. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Ulazak u zatvoreni prostor je neka vrsta „ceremonijalnog“ procesa koji simbolizuje svakodnevno menjanje - vreme za mentalno pripremanje za dan koji je pred nama. Mali ritual ulaska zahteva interakciju i koncentraciju, stvarajući udaljenost od bilo čega drugog u vašem umu - mora se naći sakriveni panel koji čini zid pokriven sa glavama četki, zatim da se povuku klizna vrata teškog pokrivača i da se gura ka unutra.

Slika 4. „Mission Control“ (foto: Tom Hughes)

U unutrašnjosti, „Mission Control“ se nalazi udoban, spokojan prostor. Unutrašnji zidovi i plafoni su obavijeni izbeljenom šperpločom i obloženi izolacijom od ovčije vune, kako bi se stvorila zdrava, prirodna atmosfera koja se lako zagreva toplotom tela i grejanjem kompjutera. Jedan krovni prozor osvetljava prostor, dok su u sredini smeštena dva stola jedan nasuprot drugog.

Slika 5. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

Pošto se vrata iza vas zatvore, kutija se „zapečaćuje“ i odvanjanje se završava a fokusiranje počinje.

Slika 6. „Mission Control“ (foto: Thibaut Devulder)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...