INFONET-468X60-BANNER

Održiva „peščana dina“ koja izranja iz pustinje

21.12.2017. | Adam Williams | Dezeen

Projekat Zahe Hadid iz 2014. godine odnosi se na izgradnju zgrade sedišta firme Bee'ah koju karakteriše oblik peščane dine. Realizacija projekta je u toku, a značajni delovi su već završeni ali je otkriveno i nekoliko detalja u pogledu njegove održivosti. Očekuje se da će biti završen krajem 2018. godine.

Slika 1. Bee'ah sedište (foto: MIR/Zaha Hadid Architects)

Građevina se nalazi u Šardži u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i poslužiće kao sedište kompaniji Bee'ah koja se bavi upravljanjem otpada na Bliskom istoku. Inspiracija za ovaj projekat je proizašla iz lokalnog pejzaža tj. pustinje. Predviđeno je dobijanje LEED Platinum sertifikata (standard zelene gradnje).

Slika 2. Bee'ah sedište (foto: MIR/Zaha Hadid Architects)

Korišćeni su reciklirani građevinski materijali i cilj je bio da građevinski otpad ne stigne do deponije već da se iskoristi (na primer da se betonski otpad reciklira i koristi za izgradnju barijera). Zgrada je postavljena tako da koristi vetar za prirodnu ventilaciju i kada bude završena, koristiće uređaje za uštedu energije i vode (LED osvetljenje, slavine i toalet sa malim protokom vode i sl.).

Slika 3. Bee'ah sedište (foto: MIR/Zaha Hadid Architects)

Sedište Bee'a će se napajati sa sunčevom energijom. Solarni paneli će biti priključeni na Teslin „Powerpack“ sistem baterija, čime će ukupan kapacitet biti 1.890kWh. Pored toga, ponovo će se koristiti siva voda i okolinu će karakterisati prirodna vegetacija koja zahteva malo navodnjavanja.

Slika 4. Bee'ah sedište (foto: MIR/Zaha Hadid Architects)

„Sa svojom izuzetno niskom emisijom ugljenika, minimalnom potrošnjom vode i energije i efikasnim recikliranjem građevinskog materijala, ovaj projekat će postaviti merilo za sve buduće projekte zelene gradnje u regionu zaliva", kaže Nj.E. Salim Al Owais, predsednik Bee'ah. „Ovo je takođe i model za zeleni sistem gradnje koji se može primeniti širom UAE, jer nacija teži prelasku na zelenu ekonomiju".

Slika 5. Bee'ah sedište (foto: MIR/Zaha Hadid Architects)

Na projektu trenutno radi 270 građevinskih radnika, inženjera i menadžera. Postavljena je čelična konstrukcija, zajedno sa centralnom betonskom kupolom zgrade. Glavni deo centra za posetioce je takođe kompletiran, dok je samostalni energetski centar završen 50 odsto.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;