INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni „pametni“ prozor sa 11% energetske efikasnosti

04.12.2017. | Greg Beach | Inhabitat

NREL (National Renewable Energy Laboratory) je upravo otkrio novi prototip solarnog „pametnog prozora" koji bi mogao da obezbedi 80 odsto potreba za električnom energijom u Sjedinjenim Državama. Ovaj pametni prozor ima efikasnost od 11%, a zapravo je u stanju da snizi temperaturu zgrade tako što promeni nijansu. Nakon zatamnjenja ili prelaska na tamniju nijansu, pametni prozor počinje da generiše energiju. „Postoji osnovni kompromis između dobrog prozora i dobre solarne ćelije", rekao je Lens Wheeler, naučnik u NREL-u. „Ova tehnologija to zaobilazi. Imamo dobru solarnu ćeliju kada ima puno sunca i imamo dobar prozor kada ga nema."

Slika. „Pametni prozor“ (foto: NREL)

Funkcionalnost pametnog prozora zavisi od naprednih materijala poput perovskita, minerala kalcijum titanijum oksida koji može da absorbuje sunčevu svetlost i generiše struju, i jednozidne ugljenične nanocevi, mikroskopske strukture sa neverovatnom snagom. Dok postojeći solarni prozori tipično ne odgovaraju na promene sunčeve svetlosti, pa prema tome ostanu na jednom postavljenom nivou transparentnosti, prototip NREL-a razbija nove tačke demonstrirajući dinamičku sposobnost da reaguje na svetlosne uslove.

Sposobnost prozora da se transformiše omogućavaju molekuli metilamina, koji se kreću po prozoru u zavisnosti od okolnosti. Kada sunce zagreje prozor, molekuli se upijaju u njega i zatamnjuju prozor. Kada sunce ne sija direktno na prozor, molekuli bivaju proterani, što prozor čini prozirnim. U obliku solarnog panela, pametni prozor je uspeo da postigne 11 odsto efikasnosti kada je bilo u pitanju prikupljanje solarne energije i njeno prevođenje u električnu. Istraživački tim kompanije NREL veruje da se njihov pametni prozor može koristiti za punjenje mobilnih uređaja i elektronskih uređaja, kao što su ventilatori, senzori za kišu i motori. Iako su istraživanja u toku, tim se već fokusirao na to kako se njihov proizvod može komercijalizovati i učiniti dostupnim javnosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;