BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Renovirana brana u Holandiji će generisati energiju uz pomoć zmajeva

22.11.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Legendarnoj brani u Holandiji Afsluitdijk koja se koristi već 85 godina, potrebna je rekonstrukcija, pa se sa tim u vezi vlada ove zemlje obratila projektantu Daanu Roosegaardeu za pomoć. Studio Roosegaarde nedavno je predstavio svoj projekat „Icoon Afsluitdijk“ koji je sastavljen iz tri privlačna segmenta: „Gates of Light“, „Windvogel“ i „Glowing Nature“. Oni sadrže elemente u rasponu od energetskih zmajeva do živih biosvetlećih algi.

Slika 1. „Gates of Light“  (foto: Studio Roosegaarde)

Studio Roosegaarde pokrenuo je tri upečatljiva projekta u okviru Afsluitdijka. „Icoon Afsluitdijk“ namenjen je za jačanje ikonske vrednosti brane, s instalacijama koje donose svetlost nakon što zađe sunce.

„Gates of Light“ obuhvata obnovljenu branu iz 1932. opremljenu prizmama koje reflektuju svetlost sa farova vozila. Ukoliko nema automobila, konstrukcija neće svetleti. „Gates of Light“ je studio opisao kao primer „futurističkog i energetski neutralnog okruženja“. Studio Roosegaarde je izjavio da su bili inspirisani da koriste retrorefleksiju baziranu na tome kako krila leptira reflektuju svetlost.

Slika 2. „Windvogel“ (foto: Studio Roosegaarde)

„Windvogel“ bi mogao da obezbedi dovoljno energije za snabdevanje 200 domaćinstava. Pametne sajle zmajeva kreću se napred-nazad uz vetar kako bi generisale energiju, baš kao i dinamo za bicikl, tvrdi Studio Roosegaarde. U videu ispod pogledajte kako ovo fukcioniše.

„Glowing Nature“ je izložba u istorijskim bunkerima brane sa živim algama. Biosvetleći mikroorganizmi svetle samo kada se dodiruju pod optimalnim uslovima. Oni bi mogli da daju inspiraciju za osvetljenje ili energetsko rešenje u budućnosti, kako kažu iz studija.

Slika 3. „Glowing Nature“(foto: Studio Roosegaarde)

Roosegaarde je izjavio: „Afsluitdijk predstavlja deo holandske odvažnosti i inovativnosti. Živimo s vodom, borimo se s vodom i nastojimo da smo u skladu sa njom...Suptilnim dodavanjem svetlosti i interakcijom, poboljšavamo lepotu brane i stvaramo nove veze čoveka i njegovog okruženja, tame i svetlosti, poezije i prakse“.

„Gates of Light“ će postati stalni deo brane. „Glowing Nature“ i „Windvogel“ mogu se videti do 21. januara 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;