LEED testovi VOC materija i kvaliteta unutrašnjeg vazduha - IAQ

26.07.2009.

T0-15 Summa kanister za uzimanje uzoraka vazduha. Ovaj test je skuplji ali njime se dobija izuzetno precizna analiza svih lakoisparavajućih organskih sastojaka u vazduhu koji mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Savet za zelenu gradnju SAD - USGBC (U.S. Green Building Council) ustanovio je kriterijum koji je postao osnovni alat za  ocenjivanje i sertifikaciju novih i postojećih objekata - LEED.

Zvanični LEED sertifikat povećava cenu imovine jer garantuje niže operativne troškove objekta. Povraćaj ulaganja ove vrste prosečno traje od 12-24 meseca.

Testovi kvaliteta vazduha u enterijeru (IAQ - Indoor Air Quality) sastavni su deo svakog ispitivanja objekta koji želi da dobije LEED sertifikat. U praksi u SAD primenjuju se dva načina uzimanja uzoraka:

  • korišćenje specijalizovanih uređaja (IAQ badge / tube) koji na licu mesta detektuju i određuju koncentraciju pojedinih sastojaka (CO, CO2, lakoisparavajućih organskih sastojaka - VOC…), na fotografijama sasvim na dnu
  • upotreba kanistera (foto desno - IAQ canister) koji istovremeno mogu da vrše analizu nekoliko različitih materija koje se nalaze u vazduhu u objektu.

Osnovno IAQ testiranje za LEED sertifikaciju uključuje ispitivanje sledećih komponenti:

  • 4-fenilcikloheksen (C12H14 - uglavnom porekla od tekstilnih podnih obloga)
  • svi lakoisparavajući organski sastojci (total volatile organic compounds – TVOC)
  • formaldehid 
  • čestice veličine ≤10 μm (particulates matter - PM10)
  • ugljen-monoksid (CO).

Na primer, kanisteri koje koristi laboratorija LA Testing iz Los Anđelesa (ćerka firma kompanije EMSL Analytical, osnovane 1981. godine, koja se bavi testiranjem uticaja materijala, proizvoda i tehnologija na zdravlje ljudi i životnu sredinu) omogućavaju istovremeno ispitivanje svih lakoisparavajućih organskih sastojaka (TVOC - uglavnom ih emituju premazi, lakovi i farbe), fenilcikloheksena i formaldehida. Ovo minimalizuje rizik greške, štedi vreme i novac tokom ispitivanja, i garantuje izvrsnu preciznost dobijenih rezultata.

S obzirom da se u SAD uvek preporučuje učešće treće strane koja će potvrditi rezultate (kako bi bilo izbegnuto lažiranje rezultata, i zadobijeno poverenje tržišta), postoji veći broj nezavisnih laboratorija koje nude usluge vršenja svih neophodnih testova za LEED standardizaciju. Pretragom na internetu lako ćete ih pronaći i pogledati detaljnije njihovu ponudu, tehnologije i metode kojima se koriste.

         

                 

uređaj za ispitivanje čestica u vazduhu

uređaj za ispitivanje CO2 u prostoriji

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MIGRO
MIGRO
SOMBOR-SVETOZAR MILETIĆ
www.somfy.rs

ALFATERM
ALFATERM
ČAČAK-LJUBIĆ
www.alfaterm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...