LEED testovi VOC materija i kvaliteta unutrašnjeg vazduha - IAQ

26.07.2009.

T0-15 Summa kanister za uzimanje uzoraka vazduha. Ovaj test je skuplji ali njime se dobija izuzetno precizna analiza svih lakoisparavajućih organskih sastojaka u vazduhu koji mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Savet za zelenu gradnju SAD - USGBC (U.S. Green Building Council) ustanovio je kriterijum koji je postao osnovni alat za  ocenjivanje i sertifikaciju novih i postojećih objekata - LEED.

Zvanični LEED sertifikat povećava cenu imovine jer garantuje niže operativne troškove objekta. Povraćaj ulaganja ove vrste prosečno traje od 12-24 meseca.

Testovi kvaliteta vazduha u enterijeru (IAQ - Indoor Air Quality) sastavni su deo svakog ispitivanja objekta koji želi da dobije LEED sertifikat. U praksi u SAD primenjuju se dva načina uzimanja uzoraka:

  • korišćenje specijalizovanih uređaja (IAQ badge / tube) koji na licu mesta detektuju i određuju koncentraciju pojedinih sastojaka (CO, CO2, lakoisparavajućih organskih sastojaka - VOC…), na fotografijama sasvim na dnu
  • upotreba kanistera (foto desno - IAQ canister) koji istovremeno mogu da vrše analizu nekoliko različitih materija koje se nalaze u vazduhu u objektu.

Osnovno IAQ testiranje za LEED sertifikaciju uključuje ispitivanje sledećih komponenti:

  • 4-fenilcikloheksen (C12H14 - uglavnom porekla od tekstilnih podnih obloga)
  • svi lakoisparavajući organski sastojci (total volatile organic compounds – TVOC)
  • formaldehid 
  • čestice veličine ≤10 μm (particulates matter - PM10)
  • ugljen-monoksid (CO).

Na primer, kanisteri koje koristi laboratorija LA Testing iz Los Anđelesa (ćerka firma kompanije EMSL Analytical, osnovane 1981. godine, koja se bavi testiranjem uticaja materijala, proizvoda i tehnologija na zdravlje ljudi i životnu sredinu) omogućavaju istovremeno ispitivanje svih lakoisparavajućih organskih sastojaka (TVOC - uglavnom ih emituju premazi, lakovi i farbe), fenilcikloheksena i formaldehida. Ovo minimalizuje rizik greške, štedi vreme i novac tokom ispitivanja, i garantuje izvrsnu preciznost dobijenih rezultata.

S obzirom da se u SAD uvek preporučuje učešće treće strane koja će potvrditi rezultate (kako bi bilo izbegnuto lažiranje rezultata, i zadobijeno poverenje tržišta), postoji veći broj nezavisnih laboratorija koje nude usluge vršenja svih neophodnih testova za LEED standardizaciju. Pretragom na internetu lako ćete ih pronaći i pogledati detaljnije njihovu ponudu, tehnologije i metode kojima se koriste.

         

                 

uređaj za ispitivanje čestica u vazduhu

uređaj za ispitivanje CO2 u prostoriji

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...