SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

LEED testovi VOC materija i kvaliteta unutrašnjeg vazduha - IAQ

26.07.2009.

T0-15 Summa kanister za uzimanje uzoraka vazduha. Ovaj test je skuplji ali njime se dobija izuzetno precizna analiza svih lakoisparavajućih organskih sastojaka u vazduhu koji mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Savet za zelenu gradnju SAD - USGBC (U.S. Green Building Council) ustanovio je kriterijum koji je postao osnovni alat za  ocenjivanje i sertifikaciju novih i postojećih objekata - LEED.

Zvanični LEED sertifikat povećava cenu imovine jer garantuje niže operativne troškove objekta. Povraćaj ulaganja ove vrste prosečno traje od 12-24 meseca.

Testovi kvaliteta vazduha u enterijeru (IAQ - Indoor Air Quality) sastavni su deo svakog ispitivanja objekta koji želi da dobije LEED sertifikat. U praksi u SAD primenjuju se dva načina uzimanja uzoraka:

  • korišćenje specijalizovanih uređaja (IAQ badge / tube) koji na licu mesta detektuju i određuju koncentraciju pojedinih sastojaka (CO, CO2, lakoisparavajućih organskih sastojaka - VOC…), na fotografijama sasvim na dnu
  • upotreba kanistera (foto desno - IAQ canister) koji istovremeno mogu da vrše analizu nekoliko različitih materija koje se nalaze u vazduhu u objektu.

Osnovno IAQ testiranje za LEED sertifikaciju uključuje ispitivanje sledećih komponenti:

  • 4-fenilcikloheksen (C12H14 - uglavnom porekla od tekstilnih podnih obloga)
  • svi lakoisparavajući organski sastojci (total volatile organic compounds – TVOC)
  • formaldehid 
  • čestice veličine ≤10 μm (particulates matter - PM10)
  • ugljen-monoksid (CO).

Na primer, kanisteri koje koristi laboratorija LA Testing iz Los Anđelesa (ćerka firma kompanije EMSL Analytical, osnovane 1981. godine, koja se bavi testiranjem uticaja materijala, proizvoda i tehnologija na zdravlje ljudi i životnu sredinu) omogućavaju istovremeno ispitivanje svih lakoisparavajućih organskih sastojaka (TVOC - uglavnom ih emituju premazi, lakovi i farbe), fenilcikloheksena i formaldehida. Ovo minimalizuje rizik greške, štedi vreme i novac tokom ispitivanja, i garantuje izvrsnu preciznost dobijenih rezultata.

S obzirom da se u SAD uvek preporučuje učešće treće strane koja će potvrditi rezultate (kako bi bilo izbegnuto lažiranje rezultata, i zadobijeno poverenje tržišta), postoji veći broj nezavisnih laboratorija koje nude usluge vršenja svih neophodnih testova za LEED standardizaciju. Pretragom na internetu lako ćete ih pronaći i pogledati detaljnije njihovu ponudu, tehnologije i metode kojima se koriste.

         

                 

uređaj za ispitivanje čestica u vazduhu

uređaj za ispitivanje CO2 u prostoriji

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;