INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Modularni drveni stambeni objekti u Tuluzu

28.08.2017. | Detail

Od 2015. godine kada je izgrađen stambeni kompleks po sistemu modularne gradnje od drvene građe poboljšan je „Place des Papyrus“ na severu Tuluza. Firma PPA architectures stvorila je 50 jednostavnih stanova koji su obezbedili pristupačan životni prostor u gradu ali i doprineli i integraciji socijalno ugroženih grupa.

Trapezoidna zemljišna parcela je na jugu i zapadu okružena sa dva susedna stambena bloka. Da bi se postigao najbolji mogući kompromis između privatnosti i sunčeve svetlosti, stambene jedinice su među sobom uravnotežene i blago okrenute u različitim pravcima. Rezultat je kompaktna, složena konstrukcija.

Slika. Modularni objekat (foto: Woodeum, preuzeto sa www.detail-online.com)

Zgradi se pristupa preko koridora sa nekoliko zavoja. Deo se proteže duž spoljnjeg zida, dajući dnevnu svetlost. Četiri ugradna modula u prizemlju pokrivaju ulaz. Fasade modula su podeljene na kraćoj strani: jedna polovina je zastakljena a druga, zatvorena površina, nudi prostor za klizne zatvarače. Okvir od ariša čini jedinice „čitljivim“ i daje fasadi čvrstoću sa određenim japanskim ukusom.

Obim prefabrikacije značio je kratko vreme izgradnje, oko dva meseca - od isporuke prvih modula do završetka spoljnog omotača. Stvarno dostignuće arhitekata leži u stvaranju dobro proporcionalnih urbanih prostora pomoću ponavljajućih sistema gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;