PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Neverovatni „Windwheel“ - Generator zelene energije u kojem može da se živi

29.06.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Holandska vetrenjača dobija svoj visokotehnološki preobražaj sa velikim ekološkim poboljšanjem. Firma Windwheel Corporation je danas (29.06.2017) predstavila svoj novi projekat - „Dutch Windwheel“ tj. kružni objekat postavljen na vodi koji koristi čistu energiju i sadrži privatne stanove i javne prostorije. Napravljen da bude lociran u Roterdamu, ovaj futuristički objekat „Dutch Windwheel“ ima za cilj da transformiše gradski horizont i postane privlačan orijentir koji će služiti kao novi reper za zdravo i održivo projektovanje.

Slika 1. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Prvi put je ovaj projekat predstavljen sredinom 2015. godine kao „Dutch Windwheel 2.0“ ali su sada podrobnije opisane programske funkcije, obrasci cirkulacije i energetski sistemi. Firma Windwheel Corporation je radila sa timom inovatora na razvoju projekta, uključujući firme Arup, Royal BAM Groep, Deltares i druge. Danas su u roterdamskom „Svetskom trgovinskom centru“ ministar Kamp, opštinski izvršni član Bom-Lemstra (provincija Zuid u Holandiji) i Alderman Struijvenberg (opština u Roterdamu) potpisali „Green Deal“ kako bi povećali šanse za realizaciju projekta.

Slika 2. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Inovativni „Dutch Windwheel“ obuhvata stanove, hotel, prostor za smeštaj na kraći period, prostorije za komercijalnu i kulturnu svrhu, terminal za kruzere i lobi otvoren ka nebu sa restoranom na vrhu zgrade. Slično kao i „Ferris“ točak tako će i „ Windwheel“ biti opremljen mobilnim kabinama koje transportuju posetioce na najvišu tačku objekta. Određene kabine će imati posebne karakteristike, pa će shodno tome postojati „Bar“ kabina sa hranom i pićima, „Relax“ kabina za jogu i opuštanje, pa čak i kabina koja ide pod vodu i pruža pogled na vodeni život. Takođe će biti postavljeni i liftovi i stepenice.

Slika 3. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Objekat u obliku diska će biti izgrađen od lokalnih materijala i presvučen u pametnu oblogu pokrivenu biljkama koja reflektuje neželjenu sunčevu toplotu dok pušta prirodno svetlo i obezbeđuje ventilaciju. Kišnica će se prikupljati i ponovo koristiti u celoj zgradi. Veštačka močvara obezbediće filtriranje vode i stanište biljkama i životinjama. Fasada će biti sa integrisanim solarnim panelima, ali će se takođe koristiti i energija vetra. Organski otpad će se prikupljati za proizvodnju biogasa.

Slika 4. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. Šematski prikaz elemenata ee „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;