PRIJAVA-468X60-BANNER

Kuća sagrađena za 5 dana od recikliranih plastičnih cigli

12.05.2017. | Nicolás Valencia | Arch Daily

Kada je pre deset godina kolumbijac Fernando Llanos pokušao da izgradi svoju kuću u Kundinamarci, shvatio je da će teško dopremiti materijal iz Bogote. Nakon razmatranja, odlučio je da izgradi svoju kuću od plastike, i nakon niza pokušaja i grešaka, sastao se sa arhitektom Óscarom Méndezom, koji je razvio svoju tezu o istoj temi i zajedno su osnovali kompaniju Conceptos Plásticos 2011. godine.

Slika 1. Izgradnja kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Inovativna kompanija uspela je da patentira svoj sistem cigli i stubova od reciklirane plastike, koji se zatim slaže kao lego kocke u sistem konstrukcije koji omogućava da se izgradi kuća do dva sprata u roku od pet dana.

Slika 2. Izgradnja kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Umesto da koriste potpuno novu plastiku, odlučili su da iskoriste onu koja je već bila u upotrebi i bačena, imajući u vidu da je u proseku potrebno 300 godina da se ona u potpunosti razgradi. „Rad s novom plastikom je jednostavan", objasnio je Óscar Méndez za kolumbijski list El Tiempo, „jer su definisani parametri, a korišćenje stare plastike zahteva više eksperimentisanja."

Slika 3. Kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Osnovni materijal sa kojim rade se dobija iz popularnih reciklarnica i fabrika za reciklažu koje odbacuju tone plastike dnevno. Koristeći proces istiskivanja, plastika se topi i stavlja u završni kalup, stvarajući ciglu od tri kilograma, koja je sličnih dimenzija kao ona od  gline. Osim toga, one su termoakustične i otporne na zemljotres jer je Kolumbija zemlja sa visokim nivoom seizmičkih aktivnosti.

Slika 4. Slaganje plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Sa ukupnim troškovima od 20 miliona kolumbijskih pezosa (što je oko 6.800 USD) po jedinici, kompanija je imala pomoć četiri osobe za izgradnju kuće od 40 kvadrata. Kuća sadrži dve spavaće sobe, dnevni boravak, trpezariju, kupatilo i kuhinju za samo pet dana.

Slika 5. Izgradnja kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Velika prekretnica za ovu malu firmu koja ima manje od 15 zaposlenih bila je izgradnja niza privremenih skloništa u Guapi (u jugozapadnom delu Kolumbije) za 42 porodice raseljene zbog oružanih sukoba. Nakon dobijanja posla od strane Norwegian Refugee Council (NRC), završili su projekat za 28 dana, zahvaljujući zajedničkom radu 15 ljudi, dok je za to iskorišćeno više od 200 tona reciklirane plastike.

Slika 6. Izgradnja kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Prema NRC, skloništa su projektovana sa ciljem da mogu da se prilagode potrebama za mobilnošću i klimatskim uslovima. Krov je napravljen kako bi se njime poboljšala ventilacija i osvetljenje i omogućili odgovarajući uslovi za život u području koje karakteriše topla klima. Ova skloništa imaju i električne instalacije, toalet i tri zajedničke kuhinje za porodice koje su tu smeštene.

Slika 7. Izgradnja kuće od recikliranih plastičnih cigli (foto: Conceptos Plásticos, preuzeto sa www.archdaily.com)

Revolucionarna inicijativa firme Conceptos Plásticos već je doprela do inostranstva i osvojili su 300.000 USD na najnovijem konkursu koje je organizovao Chivas Venture. Sredstva su namenjena za unapređenje i pojačanje proizvodnje ove firme na globalnom nivou. Oni su u okviru ovog takmičenja pobedili 26 drugih međunarodnih inicijativa koje su takođe imale društveni aspekt.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;