PRIJAVA-468X60-BANNER

Montažne kuće u Srbiji: bez krova na četiri vode i šajkačom na slemenu - da li je moguće? - Jeste

16.07.2009. | Mladen Bogićević | Gradjevinarstvo.rs

Iliti... montažne, tj. prefabrikovane kuće, samo su još jedan primer onoga što nam se ovde nudi kao veoma povoljno, odlično rešenje, a daleko je, daleko, od svetskih standarda. Ovde pre svega mislim na siromaštvo ponude koja se zasniva na principu - nećete naći bolje od onoga što mi nudimo, jer nudimo isto što i svi drugi.

Tržište Srbije siromašno je ponudom prefabrikovanih objekata, a naročito prefabrikovanih kuća. Najviše pomaka napravili smo u ponudi industrijskih objekata od metalnih ili betonskih prefabrikovanih konstrukcija sa od oblogom profilisanih limova ili sendvič panela.

Velika ponuda prefabrikovanih, montažnih kuća, koja najvećim delom vodi poreklo od nekoliko starih društvenih preduzeća, ne treba da nas zavara. Veoma često se govori o prevaziđenim standardima koji ovde i dalje imaju brojne prednosti, ali...

Dovoljan je samo letimičan pregled fotografija prefabrikovanih kuća u ovom tekstu i biće jasno koja je razlika između onih kuća koje se nude nama, i onih koje nude proizvođači širom sveta.

Napomena: u ovom tekstu većinom su korišćene fotografije sa sajta proizvođača prefabrikovanih kuća od drveta Baufritz (www.baufritz.com - nem, i www.baufritz.co.uk - eng), osim dva primera na kraju teksta - kuće od betonskih i metalnih prefabrikovanih elemenata. Na tagu "montažne kuće" na kraju teksta možete pretražiti i druge tekstove na našem sajtu koji govore o specijalnoj ponudi termoizolaciju u montažnim kućama, protivpožarnim sistemima koje nude proizvođači u SAD, itd.

Prefabrikacija ≠ ruralno

Kvalitet gradnje koji pružaju naši najbolji proizvođači ne zaostaje ni po čemu za kvalitetom koji se nudi svuda u svetu, ali nažalost, ovo važi samo za jedan tip objekta - ekonomski pristupačnu prizemnu kuću od drvene konstrukcije na betonskim temeljima, sa kosim krovom pokrivenim crepom, i sa kontakt (demit) fasadom.

Retki izuzeci, ako ih ima, odnose se tek na poneki detalj (dve nivelacije jednog nivoa, garaža u armirano-betonskoj osnovi - podrumu, tek sasvim retko i ceo novi sprat). Pa i tada, konačni estetski rezultat daleko je od XXI veka, pa i od gradske arhitekture moderne koja je krasila naše gradove pre II svetskog rata.

Čak i kada bismo zanemarili to što ne postoji ni naznaka ponude montažnih stambenih objekata od čeličnih ili betonskih prefabrikovanih elemenata, drvena konstrukcija ovde se shvata samo kao modernija vrsta bondruk-sistema koja neminovno vodi do bondruk-estetike ruralne arhitekture.

Iako proizvođači pominju desetine tipova kuća zapravo se sve svodi na razliku u kvadraturi i... pa, samo na tome... Ovakva „ponuda“ najvećim delom je posledica plagijata, neznanja, nerada, želje za lakom zaradom, povlađivanja spornim estetskim zahtevima kupaca, a ne želje za „srpskom“ arhitekturom ili ograničenja koje ima prefabrikacija kuća. Na kraju dolazimo do apsurda - pojam prefabrikacije izjednačili smo sa ruralnom arhitekturom jer ovaj sistem gradnje više ne primenjujemo ni na najmasovnijim gradilištima u Srbiji.

Kada tržište ne zahteva - vaše je da ponudite

Moguć odgovor da je ponuda u skladu sa zahtevima tržišta, i da je prilagođena kupovnoj moći naših investitora, ni na koji način ne opravdava trenutni status prefabrikovanih kuća kod nas. Naime, sve i da jeste tako, svaki proizvođač snosi deo odgovornosti za obrazovanje tržišta.

Dovoljno je samo reći da se debljina spoljašnje izolacije razlikuje u ponudama proizvođača za naše i strana tržišta (za naše tržište je ovaj sloj naravno tanji), a razlikuje se i u ponudi materijala za termoizolaciju. Ukoliko su poliuretan, mineralna vuna, polistiren („stirodur“) ili npr. Neopor, skuplji od polistirola („stiropora“), a ne postoje nikakve suštinske razlike kod instalacije kontaktne fasade od jednog ili drugog materijala, onda nije velika mudrost kupcu ponuditi više opcija, izneti mu karakteristike i vreme otplate početne razlike u ceni na osnovu većih kasnijih ušteda za grejanje ili hlađenje prostora...

Da li je problem na kosu krovnu konstrukciju (drvena rešetka) umesto crepa postaviti bilo koju drugu vrstu krovnog pokrivača, a ceo krov zakloniti atikom i dobiti spoljašnji izgled koji je već sasvim blizu urbanih standarda? Da li je problem imati u ponudi kuću od istih materijala, sa istim sistemom gradnje, koja nije prilagođena samo slobodnostojećem tipu (prozori na sve strane), već i dvokući ili kući u nizu? Kada se često i glasno čuju protivargumenti prefabrikovanim kućama kao što je onaj da u zid „ne možeš da zakucaš ekser“ ko je kriv što se sa druge strane ne čuje: pa odrekni se 10cm po dužini zida, postavi zid od opeke ili kamena, napravi u njemu niše, police...?

Raznovrsnost može da se ogleda i u ponudi zvukoizolacionih panela za zidove i plafone umesto običnih, u ponudi popusta za uređenje dvorišta (poseban sektor ili partnerska firma), specijalnim detaljima-poklonima koji će dodatno začiniti utisak koji se ostavlja kupcu (komad nameštaja - tronožac, stolica na ljuljanje ili ljuljaška za trem, itd).

enterijer prefabrikovane drvene kuće - centralni kamin, Baufritz

enterijer prefabrikovane drvene kuće - stepenište, Baufritz

Neki naši proizvođači jesu se izdvojili iz mora ponude, pre svega svojom profesionalnošću i bliskom saradnjom sa investitorima na izgradnji njihovih domova, kao i posebnim detaljima ponude (vrsta grejanja, detaljno definisani ugovori, brojne reference i prezadovoljni raniji investitori).

Međutim, sve ovo je i dalje malo. Svi njihovi katalozi i dalje potenciraju tipske modele koje imaju malo veze sa "tradicionalnom srpskom arhitekturom", i nimalo veze sa savremenim arhitektonskim standardima. Povlađivanje ukusu investitora koji najčešće nisu profesionalno vezani za pitanja funkcije i estetike (dizajneri, arhitekte...) poslednjih decenija postala je odlika našeg stila projektovanja, od najpoznatijih imena srpske arhitekture danas, pa redom naniže, do najmanjih arhitektonskih biroa na početku profesionalne karijere.

Prefabrikacija porodičnih kuća, pre nego drugi sistemi gradnje u Srbiji, lako može za još nekoliko koraka da se približi onome što su svetski standardi danas. Investitor prefabrikovane kuće već je prevazišao mnogo tradicionalnih zabluda (ako zid nije od crvenog materijala to ništa ne valja!) i njegovu otvorenost za savremena građevinska iskustva treba iskoistiti da dobije još bolju ponudu, za još bolji komfor u svom budućem domu.

Napomena: montažne kuće jesu deo srpske tradicionalne arhitekture - u Velikoj seobi 1690. godine, Srbi sa Kosova na volovskim zapregama poneli su svoje kuće da ih zatim postave u ravnicama Panonije. Kosovska kuća toga doba sastojala se od bondruk-sistema položenog na četiri ugaona kamena, a sve drvene elemente zidova i krova (grede, stubovi, rogovi, venčanice, pa čak i plet za ispunu zidova) mogla je tegliti jedna volovska zaprega, pa su kuće seljene u potrazi za boljim pašnjakom, boljim agom, ili davane u miraz.

Takođe, svako ko u Srbiji ima veći budžet za gradnju porodičnog doma verovatno se neće odlučiti za montažnu kuću. Ovo je još jedna posledica nedovoljne i neprofesionalne kampanje proizvođača, monotone ponude i ograničenja u izboru, pre svega materijala, i sistema gradnje i opremanja primenjenih na objektu. Dobrostojeći investitor potreban je svakom građevinaru. Ali je platežnijem investitoru potreban građevinar koji će moći na najbolji mogu način da sprovede investiciju u delo, ne samo prema kriterijumu veličine, već i mnogih drugih.

Zato se može reći da je ponuda prefabrikovanih kuća u Srbiji više nego oskudna. Svako ko tvrdi drugačije neka navede više od eventualno jednog proizvođača koji nudi montažne kuće sa ventilisanom fasadom, kuće na sprat sa potkrovljem, kuće sa pokrivkom od lima, kuće sa ravnim ili zelenim krovom, kuće sa betonskom ili čeličnom prefabrikovanom konstrukcijom, zaista energetski efikasne, pa i prefabrikovane pasivne kuće... a sve ovo jeste deo ponude razvijenih tržišta.

gradnja montažne kuće od prefabrikovanih drvenih elemenata, Baufritz

konačni izgled montažne kuće od prefabrikovanih drvenih elemenata, Baufritz

Kuće od prefabrikovanih drvenih elemenata ne moraju se u izgledu ni po čemu razlikovati od klasično zidanih (pogledati fotografije), ali danas u Srbiji kada vidite novu kuću sa strehom, tremom i drvenim stubovima na njemu, jasno vam je da se radi o montažnoj. Dakle, nije problem što postoje ovakvi tipovi kuća u ponudi, ali jeste problem u tome što drugih tipova nema.

Gde leži potencijal prefabrikovanih kuća?

Prefabrikovane kuće danas mogu biti izrađene po tipskom modelu iz ponude proizvođača ili po specijalnom nacrtu u skladu sa posebnim željama investitora. Veličina, oblik, upotrebljeni materijali, uređenje enterijera, boje i lokacija, u svetu su uslovljeni jedino budžetom investitora.

Kupovina prefabrikovane kuće ima nekoliko prednosti:

 • kataloška forma prodaje (uz moguće izmene) pruža kupcu mogućnost da jasno sagleda koji nivo gradnje dobija za koje pare, šta je sve uključeno u koju cenu (oblaganje, instalacije, KGH sistemi - klimatizacija, grejanje, hlađenje...), koja vrsta proizvoda (moguća doplata u odnosu na uračunatu cenu ukoliko kupac želi kvalitetniji i skuplji proizvod ili materijal, npr. za podove)
 • umerena fleksibilnost - jasne početne tačke (projekat, materijali, nivo izgradnje) olakšavaju sve eventualne korekcije projekta i dogovor u vezi sa detaljima, a posledice na troškove su jasno definisane
 • brzina i jednostavnost gradnje - kako kaže stari vic, kada Jevrejin kupuje kuću pita te: da li si je kupio ili si sam pravio? ako si je kupio počinje cenkanje, a ako si je sam pravio okreće se i odlazi jer - znaš kroz šta si prošao i vremenom to sećanje ne bledi pa ćeš biti mnogo tvrđi u pregovorima

 foto: montažna kuća Baufritz pored mora (građena od prefabrikovanih drvenih elemenata)

 

Koncept prefabrikovane gradnje takođe ima i svojih prednosti koje prevazilaze samo zadovoljstvo proizvođača i kupca, već se tiču svih nas.

Nekoliko prednosti ogleda se u minimalizovanom uticaju na okolinu:

 • optimalno iskorišćavanje sirovina i prirodnih resursa - daleko manje otpada zbog proizvodnje u fabrici, transport je smanjen jer se na gradilište u jednom elementu doveze sav potreban materijal dok se kod tradicionalnog koncepta dovoze posebno kamioni šljunka, peska. cementa, drvne građe... ili beton u mikserima a gvožđe u posebnim kamionima...
 • kraće vreme gradnje znači manje buke na jednoj lokaciji, što je naročito značajno u urbanim zonama
  nakon upotrebnog veka objekta većina elemenata od kojih je izgrađen može se ponovo koristiti ili lakše reciklirati (za razliku npr. od monolitne gradnje).

Prednosti montažnih kuće u Srbiji zasnivaju se na pažljivo biranim najprimitivnijim motivima. U zemlji u kojoj ne morate imati kapital da biste bili investitor gradnje desetina stanova, niti potpisati bilo kakav dokument o uzimanju desetine hiljada evra, i gde ne postoji ozbiljan nadzor u toku izvođenja radova pa krajnjeg kupca za sve nekvalitetno izvedene radove čekaju sudske arbitraže ili odustajanje uz zahvalnost što je uopšte dobio ključ i krov nad glavom, montažna kuća koju izvode ozbiljne firme predstavlja zaista pouzdano ulaganje. Loša stvar je to što pouzdano ulaganje treba da se podrazumeva, pa već sad treba govoriti o prednostima montažnih kuća koje važe u civilizovanom svetu.

U suprotnom, dok se proizvođači montažnih kuća kod nas uzdaju samo u strah krajnjeg kupca od nepouzdanih majstora, loše izvedenih radova, odlaganja, sivih faza i doplata, odugovlačenja sa dozvolama i useljenjem, šta će se dogoditi kada se situacija popravi (u smislu pravne zaštite, ekonomskih prilika, kvaliteta ponude drugih sistema gradnje, itd), tj. šta će biti sa ponudom montažnih kuća za pet ili deset godina?

montažna kuća od prefabrikovanih betonskih elemenata

montažna kuća od prefabrikovanih čeličnih elemenata

Iako je malo verovatno da će kod nas proizvođači montažnih kuća (i svi drugi graditelji) u narednim decenijama biti ograničeni urbanističkim propisima koji se odnose na boje, materijale, oblik građevine i sl, ili najvišim standardima za potrošnju energije, verujem da će sa uspostavljanjem tržišne cene energije i generacijskom težnjom ka novoj estetici samo tržište pred njih kad-tad postaviti zahteve koji mogu biti ispunjeni već sada. Ako je već tako - neopravdano je što već nije tako.

Za montažnu kuću ne postoje granice

Sa druge strane, proizvođači prefabrikovanih kuća ne moraju razmišljati samo o domaćim prilikama. Veoma značajno za prefabrikovane kuće jeste to da se one mogu postavljati hiljadama kilometara dalje od fabrike.

Ovo znači da proizvodnja prefabrikovanih kuća nije uslovljena samo domaćim tržištem već joj je otvoren put u svet (na ovom sajtu jedan zadovoljni kupac iz Crne Gore ostavio je veoma pozitivan komentar o iskustvu sa takođe poznatim našim proizvođačem Bor Prometom).

Potencijalne prednosti prefabrikovanih kuća iz Srbije:

 • materijali - kod nas postoje brojni proizvođači (i distributeri) različitih izolacionih materijala, fasadnih sistema, stolarije, podova, drvne građe, itd, a mnogi od ovih materijala mogu se nabaviti po istim ili povoljnijim cenama nego npr. u EU
 • drvo - veliki izbor kvalitetnog drveta otvara mogućnost šire i ekskluzivnije ponude (hrast, bukva, kruška, jasen...)
 • cena - jeftinija radna snaga, prefabrikacija, takvo osmišljavanje elemenata koje će obezbediti što jeftiniji i jednostavniji transport
 • energetska efikasnost - prefabrikovane kuće garantuju bolju zaptivenost (ukoliko se na spojeve elemenata obrati posebna pažnja), odličnu termoizolaciju (naročito ukoliko u ponudi postoje i ekstremne dimenzije slojeva od 20 do 30cm), i kada shvatimo značaj koji strani investitor poklanja ovoj karakteristici moraćemo više pažnje da posvetimo njenoj promociji (ovo naravno ne mogu biti prazne priče već moraju biti ispraćene sertifikatima i garancijama na procenu potrošnje energije)
 • arhitektura - ubedljivo najslabija tačka ukupne ponude montažnih kuća kod nas; postojeći tipovi osnova mogu lako postati kuće koje zadovoljavaju savremene estetske standarde samo uz korekcije arhitekture i detalja na spoljašnosti.

S obzirom da je trgovina moguća u oba pravca, domaći investitor može da se raspita na internetu postoji li mogućnost naručivanja montažne kuće iz inostranstva. Najčešće će se govoriti o daleko nepovoljnijem aranžmanu, ali samo onda kada je budžet ograničen. Ukoliko je budžet veći, ponuda montažnih kuća proizvedenih u Srbiji nezanimljiva je i nekonkurentna.

Zaključak

Prefabikovane montažne kuće sa drvenom konstrukcijom jesu najbolje rešenje za svakoga u Srbiji ko traži krov nad glavom - u smislu cene, kvaliteta, toplotne izoacije, jasno definisanih detalja ugovora, rokova gradnje, kompletiranja radova...

Ali, montažne kuće imaju daleko veći potencijal. One ne moraju biti uslovljene škrtom ponudom arhitekture, materijala, sistema, opreme... Mogu imati izuzetne odlike energetske efikasnosti i ekološko opravdanje,  i to je njihov najveći zalog za budućnost koja mora stići i ovde kad-tad.

Za sada, u Srbiji, mogle bi malo da porade na svom izgledu i da poprave šminku...

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;