INFONET-468X60-BANNER

Kula za punjenje električnih automobila

20.04.2017. | Alyn Griffiths | Dezeen

U okviru projekta razvijenog od strane Ennead Architects prikazana je nova tehnologija u razvoju koja se odnosi na transport. Kule za punjenje električnih automobila zameniće benzinske pumpe koje se nalaze pored puta.

Od njujorške i šangajske firme inkubatora inovacija Ennead Lab je zatraženo da razvije predlog za lokaciju benzinske pumpe u kineskom gradu, i osmisli prototip za buduće projekte u kojima će biti uključeno više električnih vozila.

Kula za punjenje koji je opisao Ennead Lab kao „urbani svetionik kraj puta za električne automobile" - nudi vozačima mogućnost da brzo napune svoje vozilo, ili ga ostave da se pun duže.


Slika 1. Kula za punjenje električnih automobila (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Da bi smestiti i malu, urbanu, pogodnu za pešake pumpu ali i povećali broj automobila koji koriste standardni sistem punjenja, ukombinovali smo postojeće tehnologije punjenja sa postojećim parking tehnologijama kako bismo stvorili kulu za punjenje", rekle su arhitekte .

Ležišta za punjenje na nivou prizemlja će biti natkrivene laganom nadstrešnicom i biće određene za super punjenje – proces brzog punjenja koji daje mogućnost prelaska 100 milja za punjenje od samo 25 minuta.

Vozači koji izaberu duže punjenje, svoje vozilo mogu da vide podignuto na jedno od ležišta za punjenje, gde su ona ostavljena da se napune u trajanju od pet sati. Ta ležišta se nalaze na više nivoa.

Ostavljanje svog vozila u sigurnoj kuli za punjenje, omogućava korisnicima da uživaju u vremenu u gradu dok se vozilo puni.

Slika 2. Kula za punjenje električnih automobila (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Parking kule koje se nalaze iznad dela za brzo punjenje prekrivene su reflektujućim, perforiranim metalom, koji podseća na hromom ispunjenu istoriju estetike automobila i stvaraju efekat svetionika za one koji traže parking i punjenje", rekli su iz projektniog tima.

Koncept sledi priedlog predstavljen  na „Geneva Motor Show“ 2016. godine, čiji su pokretači bili Foster + Partners i japanska kompanija automobila Nissan. Njihov projekat se odnosio na „pametne ulice" - odnosno punjenje električih vozila uz korišćenje bežične tehnologije indukcije.

„Intelligent Mobility“ konceptom takođe je predloženo i to da se nezavisni automobili mogu sami parkirati u slobodnim ležištima i da se mogu kretati u toku noći, kao i da mogu raditi kao pojedinačna energetska čvorišta za skladištenje električne energije koja bi se mogla koristiti za napajanje kućne elektronike.

Ennead Lab je produžena ruka firme Ennead Architects koja se fokusira na istraživanje, inovacije i strateška partnerstva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;